f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

9 СІЧНЯ - ОФІЦІЙНИЙ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ СЕРГІЯ ПАРАДЖАНОВА А НАСПРАВДІ - КОЛИ? ЯКІ ВЕРСІЇ, ЩО КАЖУТЬ?

09.01.2021

Sergiy Trymbach

НСКУ Українська кіноакадемія

«ГОВОРЯТ, ЧТО ПАПА ПАРАДЖАНОВА СОЖИТЕЛЬСТВОВАЛ С МАМОЙ СТАЛИНА и как-то за «ударный труд» получил 20 банок отличного орехового варенья (слегка засахарившегося).

Говорят, что закадычным другом детства Параджанова был сын Берии - Серго […] Говорят, что папе Параджанова принадлежал лучший в городе публичный дом, а за кассой сидела мама…» (з книги Левона Григоряна «Параджанов». Москва, 2011).

Хто каже? Чиї це версії? Та самого ж Параджанова. Замало не все, що ми знаємо про великого режисера, це його власні оповідки. Які з реальністю практично не дотичні... А я про таку скучну матерію, як справжній день народження. Та попри все…

Офіційно, за записом у паспорті, ПАРАДЖАНОВ народився 9 січня 1924 у Тбілісі (Тифлісі). У ті часи дуже рідко спішили реєструвати новонародженого, так вочевидь було і з майбутнім кінорежисером і художником.

Тільки ж коли він народився насправді? Кілька місяців тому Олена Дзюба виклала у Фейс-буці розповідь про своє перебування, ще школяркою (разом з класом), у Тбілісі. Їх зустрів і упродовж кількох днів опікувався ними сам ПАРАДЖАНОВ. Це був листопад 1979 року, режисер, опісля звільнення з таборів, жив у столиці Грузії, на Батьківщині. Батьки Олени, Іван та Марта Дзюби, передали презенти, бо це, читаємо в тексті розповіді, «був якраз день його народження». День народження у листопаді, а родина Дзюбів, як відомо, ще від початку 1960-х товаришувала з ПАРАДЖАНОВИМ і про його справжній день народження мабуть що знала…

Телефоную Марті Володимирівні Дзюбі, одначе вона не певна, що йдеться справді про листопад. Що не січень - так. З тим же питанням звертаюсь до кінорежисера Романа Балаяна, який дуже добре знав ПАРАДЖАНОВА. Та й він не пригадує вже чітко, що говорив митець про свій день народження. Давно було…

Допоміг Андрєй Тарковський. Читаю його «Мартилог. Дневники», запис від 10 січня 1982 року. В ті дні Тарковський перебував у Тбілісі. «Сегодня праздновали Сережин (тобто Параджанова.- С.Т.) день рождения, у него в Дзалиси (село в 40 км від Тбілісі.- С.Т.). День рождения у него 9 января (и по паспорту), но, как он говорит, празднует он его в день рождения своего сына, в декабре, кажется».

Знову телефоную Роману Балаяну, він повідомляє, що день народження сина Параджанова, Сурена 10 листопада 1958 року (Сурен живе у Києві, донедавна, до її смерті у червні 2020 року, з матір’ю Світланою Іванівною Щербатюк, а тепер уже сам).

Роблю простий висновок - найскорше днем народження ПАРАДЖАНОВА є 9 листопада 1923 року, зареєстрували факт його народження уже після Нового року, у різдвяні дні. Резон простий - виходило, рік цілий різниці, не 1923, а 24-й. Тарковський записав, що режисер «праздновал свой день рождения» 10 листопада, себто поєднували одразу два сімейних свята.

Утім, знімаю з полички книгу «Параджанов» (серія «ЖЗЛ») Левона Григоряна, який багато літ спілкувався з героєм свого тексту Ну, він-то знає.

Читаю: «Итак, Сергей Параджанов родился 9 января 1924 года в городе Тбилиси, на улице Котэ Месхи, в доме 7». Тобто йдеться про офіційну дату народження, про неофіційну не згадується. Зате, як пише Григорян, «всевозможных легенд и баек тьма». Деякі з них і подано на початку мого тексту.

Ні, з ПАРАДЖАНОВИМ нам ніколи нудно не буде. Суцільна тобі планета несподіванок, вигадливих фантазій, інтригуючих оповідок…

Небезпечно вільна людина (2004) DVDRip

https://nextfilm.io.ua/v4c9cbdc7b214ce050e685ef836a46656?fbclid=IwAR32sYJeXnGjWSPV0F_sTdXYPONyHD_QWoBWGvejlyexLmWpeQ7HhLAk0io

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach