f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Сьомий пітчинг Держкіно: хто і що презентував. Частина друга. Дебюти, анімація, неігрове кіно

23.01.2015

«Телекритика» провела всі три дні на пітчингах і готова розповісти, хто з українських кіношників які фільми збирається знімати. Читайте в другій частині про презентації дебютних, анімаційних і документальних фільмів.

Олеся Анастасьєва для «Телекритики»

16, 17 і 18 грудня 2014 року в столичному Будинку кіно відбувся 7-й пітчинг (другий етап конкурсного відбору) Держкіно. На сайті відомства вже з'явилася таблиця з рейтингами проектів. Хто з них стане переможцем і увійде до програми виробництва і розповсюдження на наступні роки, стане відомо після ухвалення програми Мінкультом.

Сьомому пітчингу мав передувати шостий, який, втім, так і не відбувся: після кількох оголошень щодо його проведення (а потім переносів) конкурс врешті скасували. Натомість оголосили новий із новими тематичними секціями - на заміну фільмам про першого Президента України Кравчука - прийшли фільми на тему «Подвиг героїв, які віддали життя за Україну, та вшанування їхньої пам'яті». Також змінилися граничні обсяги коштів, які кінематографісти можуть просити в Держкіно, тому багатьом учасникам 6-го пітчингу довелося зменшити розмір держфінпідтримки у своїх заявках. Більшість ігрових повних метрів просили 10 млн. грн. Документалок - 800 тис. грн., а аніматори подали на конкурс короткометражні мультики хронометражем до 10 хвилин і просили на них в межах 600 тис. грн.

Про перший день пітчингів, де презентували художні повнометражні фільми, читайте тут.

Другий день. Дебютанти й анімація

Другий день пітчингів розпочався з презентації художніх короткометражних дебютних фільмів. Члени експертної комісії суворо підійшли до молодих кіношників та їхніх проектів: то не подобався бюджет, то сюжет. То виникали питання-заперечення: то у фільмі не може бути двох українців-зрадників, то чи є у конкурсантів підтвердження в реальному житті страти полонених, то чому дія відбувається в минулому столітті і чи не варто перенести події на сьогодення, то чому ви перенесли події в теперішній час.

Перше місце посів проект «У нашій синагозі» режисера Івана Орленка (виробник - «Татофільм», продюсер Олена Єршова). Фільм заснований на незавершеному оповіданні Франца Кафки. Головний герой - 10-річний хлопчик із незаможної єврейської громади вперше потрапляє до синагоги. Там він дізнається, що в певний час у ній з'являється невідома тваринка, яка дуже лякає жінок. З метою вистежити звірятка хлопчик ховається в синагозі, звідти його виводить дорослий єврей. Перед виходом на вулицю вони вдвох одягають пальта, на яких нашита жовта зірка. По дорозі хлопчик розпитує в дорослого про невідому тваринку, але їх зупиняє патруль, садить у машину й відвозить.

Друге місце посів проект «Ілюзія» режисерки Аліни Хорошилової (виробник - кіностудія Довженка). Фільм про те, що залишиться від нас нашим нащадкам, що вони знайдуть на розкопках і як будуть розуміти, хто такий Че Гевара. Вся презентація проекту відбувалася на відеоряді з нарізки із різних фільмів, в тому числі «Кін-дза-дза!», певно, авторка представляє його як один із референсів, під пісню « Че Гевара».

Компанія «Пронто фільм» представила фільм режисера Аркадія Непиталюка «Кров'янка». Цей проект - частина повнометражного фільму «Їдло». Кожен окремий фільм-частина мають свою назву: «Суші», «Борщ», «Курка-гриль». У «Кров'янці» режисер узяв за основу історію власного першого шлюбу. Головні герої фільму Андрій, хлопець із села, і Марія, дівчина з міста, закохалися. Хлопець вирішує відвезти кохану в село до своїх батьків, де вона вперше в житті дізнається, що таке «кров'янка» і як її роблять.

Компанія «Віател» представила проект «Технічна перерва» режисерки Валерії Сочинець (сценарист Філіп Сотниченко). Цей проект вже пітчингувався на 4-му пітчингу, тоді Сотниченко виступав не тільки як автор сценарію, але й як режисер, проект тоді подавала компанія «Директорія кіно», проте фільму не вдалося подолати прохідний бар'єр.

Продюсерський центр «ІнсайтМедіа» представив проект «Візит» режисерки Надії Коваль. Історія про конфлікт між дорослим сином-художником і його батьком. Син і тато живуть разом і старший не розуміє, чому син не «вийшов в люди», а найкращі роки свого життя витрачає на малювання в селі. Ситуація змінюється, коли в гості приїжджає донька, яка гарно влаштувала своє життя за кордоном і яку батько завжди ставив у приклад сину.

Продюсер «ІнсайтМедіа» Володимир Філіппов слухає думку голови комісії - Андрія Дончика

Ще один проект «Національної кіностудії художніх фільмів імені О.П. Довженка», фільм Нарімана Алієва «На війні». Історія про трьох незнайомих чоловіків, які опиняються в лісі під час війни. Саме війна розкриває їхні найгірші якості, якби не вона, вони могли б навіть потоваришувати, адже жоден не налаштований убивати.

Компанія «МікроГраф» пітчингувала фільм Олени Рубашевської «Практичні заняття». Трагікомедія про людину в корпорації, про систему споживання, про справжні життєві цінності і змісти.

Фільм «Пророк» режисера Олександра Бикова (виробник - кіностудія Довженка). Це драма про пророка, який приходить у село, відкриває там церкву і закликає людей спочатку змінити щось у собі. Режисера підштовхнуло зняти цей фільм відвідування ним Соловків та постать Валер'яна Підмогильного.

Фільм «Гойдалки» режисерки Валерії Сочинець (виробник - «Віател») розповідає про любов між сином і матір'ю, про помилку в стосунках, яка може призвести до трагедії. Подруга головного героя потрапляє до реанімації, гроші на лікування є тільки в родини хлопчика.

Ще один проект компанії «Віател», фільм Софії Лаврів «Момент» за оповіданням Винниченка, розповідає про кохання напередодні Першої світової війни.

Проект «Юда» компанії «Віател» режисера Арсенія Бортника за оповіданням Кобилянської показує той самий історичний проміжок часу, що й попередній, але розповідає вже про іншу історію - зради. Сина Андрія забирають на війну, до батька Івана приходять військові з метою дізнатися схованку. Сам не відаючи, він фактично зраджує свого сина, взявши в російських солдатів кілька рублів і повівши їх до лісу. Й нехай він ішов навмання, нехай патруль трапився випадково, але сталося те, що сталося: сина вбили, і чоловік відчуває провину за це. Врешті-решт, чоловік, не витримавши мук совісті, повісився, як і його біблійний прототип, і як поряд із тілом Іскаріота лежали 30 срібників, так і з тілом батька лежать російські рублі.

Останнє місце в рейтингу експертів посів проект «На межі» режисера Сергія Ножечкіна (виробник - «ІнсайтМедіа»). Фільм про те, що не вбити часом буває набагато складніше, ніж убити. Головні герої фільму - військові сучасної війни.

Продюсер компанії «Пронто фільм» Максим Асадчий вислуховує думку члена експертної комісії Олега Коротенка щодо поданих проектів

У більш дружній атмосфері відбувалася презентація анімаційних проектів.

Перше місце зайняв проект «Ветошник» виробництва державної кіностудії «Укранімафільм», автор проекту Олег Педан. Проект був відібраний на 6-й пітчинг. Це історія про «пригоди маленької непривабливої, але дуже доброї ляльки, яка ладна допомогти своєму другові навіть ціною свого життя». Загальний бюджет проекту: 593144 грн., 100% держфінансування.

Друге місце посів проект цієї ж студії - «Кобзар 2015». У цього проекту довга історія пітчингування. Вперше проект було представлено на пітчингу документальних фільмів, присвячених Шевченку. (Він сподобався багатьом членам експертної комісії, однак, через те, що сам пітчинг був присвячений саме документальним проектам, «Кобзар-2014» (тоді проект мав таку назву) було вирішено рекомендувати для участі в іншому конкурсному відборі. - Авт.) Вдруге його відібрали для участі у 6-му пітчингу. «Гетьман Петро Дорошенко уклав союз з турками, маючи намір з їхньою допомогою захопити Річ Посполиту. На знак вдячності туркам за розпорядженням Дорошенка люди гетьмана гнали цілі села своїх же одноплемінників і продавали їх у рабство в Кафі. У цей же час лідер Січі отаман Сірко, дізнавшись про це, наказав знайти і покарати зрадників свого народу. Курінні козаки Сірка наздогнали три сотні работорговців біля одного хутора, де вони були порубані на частини, позбавлені натільних хрестів і викинуті в річку, щоб земля українська не прийняла зрадників. Саме цій історичній події присвячено вірш Тараса Шевченка "За байраком байрак" із циклу «Каземат» збірки «Кобзар». Цей фільм - алюзія на події того часу», - йдеться в описі проекту. Загальний бюджет - 599839 грн., 100% держфінансування.

Проект «Мишко та Місячна Дзвінка» кіностудії «Борисфен-С» (авторка проекту Людмила Московчук (Ткачикова)) посіла третє місце. «Місячна Дзвінка відправляється до сусідів по небу - на Блакитну Планету, щоб знайти втрачений місяцеходом Палетишем Першим дуже важливий для його життя гвинт. Там вона знайомиться з Мишком, який єдиний з дітей мріє провести канікули на Місяці. Дзвінка рада, що в неї з'явиться друг, її тільки засмучує, що він - розбіяка. І тоді вона вигадує "Заповіді Місячної Феї", дізнавшись яких, можна перебувати на Місяці, і запрошує хлопчика до себе», - йдеться в описі проекту. Загальний бюджет - 599741 грн., 100% держфінансування.

Наступними у категорії анімаційних фільмів йдуть «Шнурки» (автор проекту Олег Федченко, виробництво - «Директорія кіно»). «Можна втекти від чого завгодно, але не можна втекти від самого себе. В основі фільму лежить розповідь в алегоричній формі про відносини двох кінців звичайного шнурка, які самі того не розуміють що являються одним цілим», - йдеться в описі. Загальний бюджет - 599753 грн., 100% держфінансування.

Голова експертної комісії, режисер Андрій Дончик, член експертної комісії Алік Шпилюк, голова Держкіно Пилип Іллєнко

Наступне місце посів фільм «Ікар» виробництва кіностудії «Борисфен-С» (автор проекту Олександр Вікен): «На одному з південних островів ураган переплутав яйця в гніздах. Яйце черепашки потрапило в гніздо птаха. Черепашка, що вилупилась з яйця в сім'ї птаха повинна вміти літати». Загальний бюджет - 594420 грн., 100% держфінансування.

Далі в рейтинговій таблиці йде проект «У напрямку» виробництва «Новаторфільм» (авторка проекту Оксана Несененко). «Молодий чоловік невтомно шукає собі місце у вагоні метро. Хоча це не просто вільне сидіння, це його місце в цьому житті», - йдеться в описі фільму. Загальний бюджет - 607088 грн., орієнтовна сума державної підтримки - 600000 грн. Цей проект також був відібраний для 6-го пітчингу, як і наступний.

«Чакарита» - виробництво «Укранімафільм» (автор проекту Ірина Смирнова). «Техніка живопису, що оживає на екрані, дозволяє показати світ у всьому розмаїтті фарб, де природно з'єднуються трагічне і смішне, піднесене та гидке, реальне та фантастичне. Світ, в якому лише любов поєднує двох молодих людей і робить їх щасливими», - йдеться в описі проекту. Загальний бюджет - 599895 грн., 100% держфінансування.

Наступний у рейтингу також проект із довгою історію пітчингування. «Мікро» (автор проекту Анатолій Лавренішин, виробник - ТОВ «Маркус Фільм»). «"Мікро" - гумористичний анімаційний фільм про життя та смерть звичайного мікрофона в провінційному будинку культури, за "геговим" фасадом якого прихована певна соціальна проблематика. Гумор та відсутність слів робить його зрозумілим для інтернаціонального глядача», - йдеться в описі. Загальний бюджет - 572037,99 грн., 100% - держфінансування.

Студія «Мотор!» представила проект «Вовка» (автор проекту Ярослава Руденко-Шведова). Проект також подавався на 6-й конкурс. «Зворушлива історія дружби шестирічного Вовки та його улюбленої іграшки - рудого пса. В житті у Вовки є місце для справжнього дива, бо душа хлопчика незаплямована і чиста. Її переповнює щирість, дитяча відкритість, готовність до самопожертви, любов - ті самі споконвічні почуття, що даються людині Богом, аби вона залишалася справжньою людиною протягом усього свого життя», - йдеться в описі. Загальний бюджет - 992658 грн., 100% - держфінансування.

Компанія «Новаторфільм» представила проект Тетяни Георгієвської «Дослідник». «Інопланетянин прилітає на Землю з метою дослідити життя на планеті. Випадково він потрапляє у звичайну кухню, де вивчає недоїдки та кухонну техніку. Те, що для нас землян, є звичайним, для інопланетного розуму виявляється небезпечною пасткою», - йдеться в описі. Загальний бюджет - 560275 грн, орієнтовна сума державної підтримки - 553182 грн.

Ще одним проектом кіностудії «Борисфен-С» став «Пігмаліон» Марини Медвідь. «Відома історія скульптора Пігмаліона і його коханої Галатеї, викладена в гумористичній манері», - йдеться в описі. Загальний бюджет - 599634 грн., 100% держфінансування. Цей проект також потрапив у 6-й пітчинг.

Найбільш неочікуваним у даній секції став проект державної кіностудії «Українська студія хронікально-документальних фільмів». Річ у тім, що проект «Українські народні казки» передбачає не створення нового мультика, а відновлення на основі діафільмів, які раніше вже створювалися на цій кіностудії і зберігаються в архівах. Цикл має складатися з 10 фільмів і на всі разом кіностудія просила 751332 грн.

Передостаннє місце, незважаючи на запевнення продюсера Едуарда Ахрамовича, що перший цикл фільмів про Котигорошка мав успіх на каналах медіагрупи «1+1» і керівництво каналу готове й надалі показувати мультики про українських казкових героїв, посів проект «Пригоди Котигорошка та його друзів. Другий цикл». На проекті змінився режисер - ним став Дмитро Ковтанець, а в Держкіно автори запросили повний бюджет - 2398065 грн., що, можливо, і посприяло низьким оцінкам експертів. Ще менше балів отримав мультик «Вужик-дружик» (автор проекту Євген Єрмак, виробник «Ханжонков фільм»). При загальному бюджеті 9 млн 808 тис. грн. автори запросили в Держкіно - 8 827200 грн. Сценарій написано за мотивами оповідань Сашка Дерманського, проект також був відібраний для 6-го пітчингу. «Знайомтеся з найбільшим у світі мрійником і фантазером, вужиком Ониськом. Найперший на землі вигадник, найкращий літун та найуспішніший контактер із космічними прибульцями, та єдиний у світі володар соняшника й добрих, веселих і надійних друзів, які з першої ліпшої нагоди готові рятувати цілий світ», - йдеться в описі.

Алік Шпилюк закликає колег швидше закінчити перерву і продовжити заслуховувати проекти

Третій день. Краща документалка - фільм про Іллєнка

На третій день свої проекти пітчингували документалісти. Яким же було здивування і не лише моє, а й, до прикладу, кінокритика Олександра Гусєва, коли переможцем у цій категорії став фільм «Доповідна Апостолові Петру, або парадигма Юрія Іллєнка» виробництва «Іллєнко фільм». Я, звичайно, впевнена в некорумпованості та професійності всіх членів експертної комісії, тому вважаю, що ніщо не заважає Держкіно, по-перше, опублікувати сценарій проекту, який своїми балами поступився лише фільму Мирослава Слабошпицького «Люксембург», а по-друге - перелік експертів, які голосували - оцінювали секцію документальних фільмів (як відомо, кожну секцію оцінює не повний склад експертної комісії, а лише певна її частина - та, яка вважає себе професійною в цій категорії).

Власне, про сам фільм. Він також серед переліку тих, хто був відібраний для участі в 6-му пітчингу. Режисер Віктор Політов. «Фільм розповідає про класика українського поетичного кіно Юрія Іллєнка. У фільмі висвітлюється його непростий творчий та життєвий шлях, на основі його власного автобіографічного роману "Доповідна Апостолові Петру"», - йдеться в короткому описі проекту.

Поступилася місцем фільму про Іллєнка документалка Володимира Тихого «Бранці», (виробник «Директорія кіно»). Це фільм про розстріл Небесної сотні на вулиці Інститутській 20 лютого. У фільмі буде показано кілька окремих груп волонтерів (різних за соціальним статусом, рівнем обізнаності, фахом і досвідом), які ведуть окремі власні розслідування того, що відбулося того дня в центрі Києва. Фільм передбачає не лише документальні кадри, а й реконструкцію подій за допомогою анімації, саме тому автори просять додати до бюджету (нагадаю, за новими правилами він не може перевищувати 800 тис. грн.) 2 млн грн., які режисер Тихий виграв на 5-му пітчингу з проектом «Конкурс», який із бюрократичних причин йому так і не вдалося зняти.

Третє місце посів проект «Головна роль» режисера Сергія Буковського (виробник «Пронто фільм»). Цей проект також був відібраний до участі в 6-му пітчингу. «Після довгих років забуття кіноактриса Ніна Антонова - мама режисера цього фільму - стала однією з найбільш затребуваних актрис-епізодниць. Спостереження за її очікуванням на знімальному майданчику - одна з ліній цього фільму. Інша лінія - стосунки з чоловіком, Анатолієм Буковським, який дав їй головну роль її життя - у серіалі "Варчина Земля" (1969), але поступово відібрав внутрішню свободу», - йдеться в короткому описі проекту.

4-те місце у проекту «У відриві» режисера Сергія Волкова (виробник «Українська студія хронікально-документальних фільмів»). Це фільм про музику, яка не є форматом сучасного телебачення і радіо. Серед героїв стрічки - засновник гурту «ВВ» Олександр Піпа.

5-те місце посіли одразу три стрічки - всі вони набрали однакову кількість балів. «Птах» режисерки Ольги Гебелінди (виробник «Продакшн №1») розповідає про Богдана Ступку. «Іспит на людяність» режисера Олександра Шапіро (виробник «Міжнародний продюсерський центр "Фор-пост"») також був відібраний для 6-го пітчингу. «Чи повинна людина ціною власного життя рятувати життя інших? Ця дилема гостро постала в роки Другої світової війни перед українцями, які рятували єврейські сім'ї під час Голокосту. Фільм розповідає про складний історичний момент, коли прості українці, не знаючи того, ставали "праведниками світу"», - йдеться в описі фільму. «Обличчя - до неба» режисерки Ольги Самолевської (виробник «Українська студія хронікально-документальних фільмів»). Фільм про дітей війни (скоріше за все, маються на увазі діти Другої світової війни).

Продюсер шведської компанії Dixit International Алєкс Ширяєв має великий досвід закордонних пітчингів, прийшов у київський Будинок кіно, аби подивитися, як це відбувається в нас

«Кіностудія Кінематографіст» представила фільм Юлії Лазаревської «Довженко і війна». Серед співавторів проекту - Сергій Тримбач. Автори планують показати, як Довженко переживав Другу світову, як відобразив її в своєму творі «Україна в огні» та в щоденникових записах, як болісно прореагував на парад перемоги на Красній площі, який показав, що народ як завжди ні до чого.

Стрічка «Первісний авангард» режисера Олега Володкевича (виробник «Українська студія хронікально-документальних фільмів») розповідає про давні інструменти, які зберігаються в Україні, наприклад, ксилофон із кісток мамонта. Загальний бюджет фільму - 518 тис. грн., у Держкіно автори просять 400 тис. грн.

Проект «Костянтин Степанков. Спомини після життя» режисера Віктора Олендера (виробник - «Національна кінематека України»). Це продовження циклу фільмів, попередні частини котрого виграли перший пітчинг Держкіно.

Кіностудія «Українська студія хронікально-документальних фільмів» представила проект «Страшенно щаслива людина» режисера Романа Сидоренка. Про людину, яка попри інвалідність щаслива й має повноцінне життя.

Продюсер Геннадій Кофман - «Кінокомпанія Магіка-фільм» - пітчингував проект режисера Андрія Загданського «Михайло і Даниїл». Це фільм про двох чоловіків: батька - художника Михайла та його вже дорослого сина Даниїла, який хворіє на ДЦП. Режисер вирішив повернутися до своїх героїв через багато років, свого часу Загданський зняв короткометражку «Двоє» про цих людей. За цей час у їхньому житті відбулися кардинальні зміни - дружина Михайла померла, він самостійно піднімав сина, лікував за кордоном, переїхав жити до Чехії. Зараз у кожного чоловіка своє окреме життя: Михайло робить виставки своїх робіт, мешкає з жінкою, яка підтримала його в скрутний час. Даниїл, попри хворобу, мешкає окремо та працює - зустрічаються вони не дуже часто.

Компанія «Укркіно», продюсерка Ольга Журженко представила проект «Звільнити Олега Сенцова» режисерів Андрія Литвиненка та Аскольда Курова. Фільм уже знімається. Варто зазначити, що пані Журженко давно працює з українським режисером Олегом Сенцовим, який зараз перебуває за ґратами в Росії, свого часу вони разом - вона як продюсер і він як режисер - перемагали в 3-му пітчингу Держкіно з художніми повнометражними фільмами «Гамер» (фільм подали на пітчинг, коли він ужу був відзнятий і показаний на фестивалях, щоб отримати гроші на сплату авторських прав за використану в фільмі музику), «Носоріг» (проект поки що так і не почали знімати).

«Студія Гармата фільм» і продюсер Валентин Васянович представили проект «Вальс Алчевськ» режисера Вадима Ількова. Фільм розповідає про нинішні події на сході України, а одним із героїв фільму стане письменник Сергій Жадан та його книжка.

Компанія «Т.Т.М.» і продюсер Андрій Границя представили фільм «Парком» режисера Сергія Лисенка. Фільм про художників, які багато років тому захопили приміщення на вулиці Михайлівській (тоді Паризької комуни, 18а) і утворили там свій творчий простір, де разом мешкали і творили.

Ще один проект, який пітчингувала «Кінокомпанія Магіка-фільм» - фільм Романа Ширмана «Є така партія!». Про партію, яку очолює онук Ярослава Гашека. Одним із гасел партії є: лідери нашої партії мають входити до складу інших і розвалювати їх ізсередини.

Міжнародний продюсерський центр «Фор-пост» пітчингував проект Олександра Муратова «Чий Крим?». Фільм з історичним екскурсом має стати історичним, публіцистичним і пропагандистським одночасно.

«Українська студія хронікально-документальних фільмів» презентувала фільм «Правиця Вячеслава Липинського» режисера Михайла Ткачука.

Інший проект цієї ж студії - «Таємниця Йоанна Пінзеля» режисера Леоніда Мужука. «Фільм про відкриття для світу творчості геніального українського скульптора XVIII століття Йоанна Георга Пінзеля», - йдеться в описі фільму, який також було відібрано для 6-го пітчингу.

Члени експертної комісії вивчають проекти

«Студія Дарзіні» пітчингувала проект «Вадим Бойко. Passion» режисера Василя Домбровського. Головний герой - 89-річний чоловік, якому вдалося врятуватися з газових камер нацистів. Проект також було відібрано для участі в 6-му пітчингу.

«Альфа продакшн студіос» пітчингувала проект Оксани Струтинської «Мій батько - фашист», цей проект також було відібрано для участі в 6-му пітчингу. «Хто вони - діти, народжені від українок під час німецької окупації? Неймовірна історія кохання українки та німецького солдата. Головний герой розповість шокуючу інформацію відносно того часу, а в фіналі фільму зустрінеться зі своїми німецькими родичами», - йдеться в описі фільму. Історія кохання Фені і Вільгельма. Жінки, яка покохала німця під час окупації в Україні, народила від нього сина й потім змогла врятувати його життя, підробити йому документи і все життя протримати на даху власної хати.

Проект «Холодний Яр. Заповіт» режисерки Аліни Горлової (виробник - компанія «Табор»). Про події переповідатимуть 9 старожилів та єдиний свідок тих подій - старий дуб.

Проект «Шлях до свободи» компанії «Іллєнко Фільм» Романа Бровка - анатомія подій, які відбувалися на Майдані та на сході України з огляду на історію України.

Проект «Остання електричка, або Куди повертаються лелеки» режисера Костянтина Крайнього (виробник - «Національна кінематика України»). «Присвячується людям, які продовжують працювати на землях, що вісімдесят років тому покрило найчорніше крило біди...Спроба оптимістичного погляду на нинішню українську глибинку та її людей, всупереч скептичним прогнозам на майбутнє та найсумнішим відголоскам минулого...», - йдеться в описі проекту, який також було відібрано для участі в 6-му пітчингу.

Останнє місце посів проект «Усвідомлення» режисера Андрія Михайлика (виробник - «Директорія кіно»). «Фільм-дискусія між відомими українцями про роль і місце України в часовому і геополітичному просторі», - йдеться в описі проекту, який також було відібрано для участі в 6-му пітчингу.

Окремо була виділена секція документальних проектів «Подвиг героїв, які віддали життя за Україну, та вшанування їхньої пам'яті».

Тут загалом було представлено 6 проектів. Три з них - частини циклу «Українська символіка» режисерки Галини Яковенко (співрежисер і автор ідеї - Тарас Ткаченко, виробник - «ІнсайтМедіа»). Трилогія розповідає невідоме з історії походження українських герба, прапора та гімну. Найбільше балів здобув проект про герб.

Перше ж місце в цій категорії здобув проект «Будинок слова», про який я розповідала в частині художніх фільмів на цю тему.

Третє місце в цій категорії посів проект «Батя. Дзвони долі», режисерка Тетяна Гузик на базі Української студії хронікально-документальних фільмів планує зробити фільм про Олександра Гуменюка - загиблого комбата «Київської Русі».

Останнє місце в секції посів проект «Війна на нульовому кілометрі» «Міжнародного продюсерського центру "Фор-пост"» про українських військових, які зараз обороняють кордон України.

Окремо варто зазначити, що під час пітчингу презентувати свої проекти поза конкурсом могли ті учасники, яким не вистачало сотих або десятих бала, щоби пройти перший тур і увійти до переліку учасників другого туру. Деякі кіношники скористалися цією можливістю. Головна мета таких презентацій - почути критику експертів і зрозуміти, що саме їм не сподобалося в проекті. Подібна практика застосовувалася і попереднім керівництвом Держкіно під час проведення деяких ранішніх пітчингів. Але яким було моє здивування, коли після презентації учасники стояли в повній тиші - в експертів часто не було аргументів, щоби пояснити своє рішення, деякі з тих, кому не пощастило потрапити на пітчинг, уже навіть відзняли свої проекти власними силами. Все це свідчить, що варто змінювати правила гри, колись кимось вигадані та затверджені. Перше, що має змінитися: інформація про всіх тих, хто подає свої проекти на перший тур конкурсу, має бути у вільному доступі на сайті Держкіно. Друге: проходити пітчинги - презентувати свої проекти мають усі, хто подається на конкурс. Члени експертної комісії мають за визначений термін - місяць, ознайомитися зі сценаріями, виставити оцінки за них, а режисерське бачення, «соціальну важливість проекту, виховний ефект, проголошення духовних, моральних, гуманістичних цінностей, сприяння створенню позитивного іміджу України» - так, експерти ставлять бали і за таким критерієм - мають оцінювати вже безпосередньо під час захисту і представлення проекту на пітчингу.

Фото Максима Лісового

«Телекритика», 3 січня 2015 року


За повідомленням прес-служби Держкіно на початку січня 2015 року продакшн-компанія «Іллєнко Фільм» звернулась до Державного агентства України з питань кіно з проханням не включати проект «Доповідна Апостолові Петру або парадигма Юрія Іллєнка» у програму виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2015-2016 років, оскільки компанія працює над залученням приватного фінансування для реалізації проекту.