f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

25 березня, середа, Синій зал

25.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

СИНІЙ ЗАЛ

15:00 DOCU/КОРОТКО

ЖЕРТВОПРИНЕСЕННЯ / A SACRIFICE

реж. Тео Гессінг, Великобританія / Індія, 2013, 23 хв.

Лхамо Кьяб, тибетський мандрівник, тікає у вигнання до Індії, але таємно повертається до Тибету в символічній мандрівці, щоб привернути увагу до страждань свого народу. У цей же час 130 тибетців вдалися до самоспалення у Тибеті. Фільм розглядає наслідки жертвопринесень, вчинених тибетцями в ім’я свободи.

ВЕРКА / WERKA

реж. Павел Лозінський, Польща, 2014, 40 хв.

Якими є межі особистої жертовності? Фільм розповідає історію робітниці сірникової фабрики, яка приймає складний виклик. Ми спостерігаємо кілька ключових місяців її життя, протягом яких вона намагається здійснити свої мрії. Це історія про неймовірну зміну та про любов, яка надає сенс її життю.

ФІЗРУК, ЗОЛОТО ТА РІЧКА / THE PE TEACHER, GOLD, AND THE RIVER

реж. Аманбек Ажимат, Киргизстан, 2014, 28 хв.

Вчитель фізкультури у сільській школі вимушений заробляти на життя своєї родини, добуваючи золото у ріці Нарин.

Зустріч із режисерами.

17:00. DOCU/ПРАВО

ІОН / ION

реж. Олів'є Мажі, Бельгія, 2013, 57 хв.

«Мене звуть Іон. Хто б міг уявити, яка доля чекає на мене: народження за румунської диктатури, втрата зору через нещасний випадок, раптовий виїзд за кордон, аби уникнути хаосу, страху й погроз? Я точно знаю одне: доля подібна до злочинців, яких я тепер підслуховую для федеральної поліції Бельгії. Маючи дещицю сили волі, завжди можна уникнути її примх. Цього мене навчив давній та відданий друг дитинства. Цей друг – література. Без неї я, мабуть, не став би тим, ким є зараз».

Зустріч із режисером.

19:00. ЕКС-ЮГОСЛАВІЯ: ПРИМИРЕННЯ

ЗАЛИШКИ / REMNANTS

реж. Антоніо Мартіно, Боснія і Герцеговина / Італія, 2014, 50 хв.

Минуло 20 років від одного із найдраматичніших днів конфлікту на території екс-Югославії, коли було знищено старий міст – символ міста, і майже 10 років пройшло від його реконструкції зусиллями міжнародної спільноти. Семеро різних персонажів живуть своїми життями у сучасному Мостарі, жодного разу не зустрівшись. Незважаючи на це, їх об’єднують уламки спогадів, що постійно виринають з минулого і з якими доводиться мати справу.

Зустріч із режисером.

21:00. РЕТРОСПЕКТИВА АЛЬОНИ ВАН ДЕР ХОРСТ

ДИСИДЕНТ І ГЕНЕРАЛ / THE DISSIDENT AND THE GENERAL

реж. Альона ван дер Хорст, Нідерланди, 1998, 15 хв.

Неймовірна дружба між колишнім дисидентом, психіатром Семеном Глузманом і заступником голови СБУ, генералом Володимиром Пристайком, який зберігав справу Глузмана в архівах КДБ.

БОРІС РИЖИЙ / BORIS RYZHY

реж. Альона ван дер Хорст, Нідерланди, 2008, 59 хв.

Намагаючись зрозуміти причини самогубства 26-літнього поета-хулігана, режисерка відкриває приховану трагедію втраченого покоління перебудови, якому Боріс надав голос. «Нас викинули з комунізму, але ми так і не прийшли до капіталізму», – як висловилася його молода вдова. Ера Єльцина, яку Захід асоціював із демократією та свободою, відчувалася зовсім по-іншому на небезпечних вулицях Єкатеринбурга, де бандити щодня влаштовували розбірки. Проте, незважаючи на похмуру дійсність, це – поетичний фільм із трагікомічним поглядом на любов Боріса до життя: через його вірші біль перетворюється на милосердя.

Зустріч із режисеркою.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.