f y
Національна спілка кінематографістів України

Афіша

25 березня, середа, Червоний зал

25.03.2015

ХІІ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA 

ЧЕРВОНИЙ ЗАЛ

DOCU/ПРАВО

10:00. УБИВСТВО ШАХТАРІВ / MINERS SHOT DOWN

 реж. Регад Десаі, Південна Африка, 2014, 86 хв.

У серпні 2012 року шахтарі однієї з найбільших платинових шахт Південної Африки почали «дикий» страйк за підвищення платні. Через шість днів поліція жорстоко придушила страйк із застосуванням бойових патронів, було вбито 34 шахтарі та ще більше поранено. «Убивство шахтарів» показує страйк від перших днів з точки зору мешканців Марикани, їх сміливої, але самотньої боротьби під проводом групки низькооплачуваних робітників. Наслідком цих подій стають таємні домовленості на рівні уряду, новий виток насильства та перша різанина у країні в постколоніальний період.

12:00. ЯМА / MY HOME

реж. Їржі Стейскал, Чехія, 2014, 84 хв.

Наташа Юрченко жила у маленькому селі, доки забудовники не вирішили зайняти цю місцевість. Її сім’я чинила спротив забудові, а тепер опинилася в пастці поміж висотних будинків. Наташа хоче боротися за свій дім, але в її родині назрівають конфлікти. Як далеко вона піде заради рідної домівки? Кінопортрет п’яти років життя однієї надзвичайної родини в сучасній Україні.

Зустріч із режисером та героями.

14:30. ПЕРЕСЛІДУВАНІ / HAUNTED

реж. Ліваа Язі, Сирія, 2014, 118 хв.

Коли вибухає бомба, ми насамперед кидаємося навтьоки, і лише згодом розуміємо, що не озирнулися. Ми не попрощалися з домівками, спогадами, фотографіями, власною ідентичністю і минулим життям. Це прогалина у просторі й часі, в якій усі переміщені фізично й ментально сирійці перебувають, ніби в чистилищі. Ті, хто втратили все, знають, що тепер вони підвішені у повітрі, переслідувані спогадами з минулого і страхами за майбутнє. Цей фільм – про ставлення сирійців до своїх домівок у часи війни.

Зустріч із режисеркою.

17:00. DOCU/ЖИТТЯ

ГЛИБОКІ ПОЧУТТЯ / DEEP LOVE

реж. Ян П. Матушинський, Польща, 2013, 84 хв.

Януш, упевнений у собі 60-річний чоловік, неймовірно діяльна людина і досвідчений дайвер, переживає напад і залишається паралізованим. Реабілітація й допомога його партнерки Асі допомагають йому відновити рухливість і покращити свій стан. Він усе ще має проблеми з мовленням, і Ася, єдина, хто розуміє його слова, перекладає їх для решти світу. Януша підтримує і мотивує жити далі велика мрія – він хоче знову займатися дайвінгом, незважаючи на велику загрозу здоров’ю і життю. Його мета – відвідати прекрасну, але небезпечну Блакитну діру в Дахабі (Єгипет), яку непросто підкорити навіть здоровим дайверам.

Зустріч із режисером.

19:00. ПРОПАГАНДА

ЗВІДКИ З'ЯВЛЯЄТЬСЯ ПИЛ І КУДИ ЗНИКАЮТЬ ГРОШІ /ASH & MONEY

реж. Тійт Оясоо, Ене-Лііс Семпер, Естонія, 2013, 98 хв.

Театр NO99 у березні 2010 року оголосив, що він протягом двох місяців створить нову успішну й популярну партію, використовуючи всі прийоми, котрі застосовують у політиці та зв’язках із громадськістю. Театр організував з’їзд партії за участі 7000 людей. Документальний фільм, що розповідає про цей проект і його впливи, – це дослідження демократії, медіа та громадянського суспільства Естонії.

Зустріч із режисерами. Після перегляду – дискусія «Прозорість фінансування політичних партій». Модерує Володимир Яворський.

21:30. DOCU/ЖИТТЯ

ОБАМА З БРОНКСА / BRONX OBAMA

реж. Райян Мердок, США, 2014, 91 хв.

А якби якось, поглянувши у дзеркало, ви побачили б у ньому наймогутнішу людину світу? Поки Луїс Ортіс брив свою борідку одного дня 2008 року, його життя змінилося назавжди. Він не побачив у дзеркалі себе – безробітного батька сімейства, пуерториканця середнього віку із Бронкса. Натомість він побачив обличчя змін, надії… грошей.

Детальніше про розклад показів і програму фестивалю тут.