f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНО. ДОК. ПОЛТАВА

22.09.2018

У Полтаві відбувся фестиваль
документального патріотичного кіно.

Народився цей фестиваль два роки тому, у Чернігові. Його ідея – огляд фільмів, що прагнуть відтворювати непрості історичні обставини сучасної України. Відтак у програмі (головним відбірником, сказати б програмним директором був кінокритик і кіноексперт Володимир Войтенко) домінували стрічки, зроблені на матеріалі подій на Майдані 2013-14 років та війни на Сході України.

Я мав честь очолювати журі, до складу якого входили кінорежисери Михайло Іллєнко і Валентин Сперкач. У доволі сильній програмі ми виділили два фільми – «Після смерті» Володимира Тихого і Юрія Грузінова (останній є і оператором) та «Буратіно» Дмитра Стародумова (обидві картини продуковані кіностудією «Вавілон 13»). Перший отримав Гран-прі, інший – другий за значимістю приз.
Обидві стрічки вразили передусім щільністю поданого матеріалу, інтенсивністю потоку аудіовізуального матеріалу. Смерті на Майдані, відчай і разом холодний спокій людей, які вирішили йти до кінця, захищаючи свої ідеали – 15-хвилинна картина Тихого і Грузінова, без найменшого пафосу, розкриває сутність тодішніх подій. «Буратіно» - це система залпового вогню, яка руками російських найманців нищить мирні будівлі на українській території Донбасу. Точні й максимально виразні портрети людей, які живуть під вогнем і не втрачають людяності.

Серед переможців фестивалю фільми «Хороший, поганий, злий» Дмитра Сухолиткого-Собчука (події на Майдані у драматичному прямому зіткненні різних уявлень про сутність конфлікту), «Стіна» Сергія Волкова (Берлін, мітинг проросійських сил і образ стіни, яка все ще поділяє людей), «Додому» Дмитра Коновалова (про драматичні обставини повернення учасників АТО у рідні пенати), «Кода» Анни Корж (виразний, експресивний портрет літньої учительки музики).

Фестиваль, чиїм засновником і керівником є Ганна Левківська, був підтриманий керівництвом Полтавської області. Меншою мірою підтримало його керівництво самої Полтави. Що ж, за збігом обставин саме у день відкриття фестивалю мера міста Олександра Мамая міськрада звільнила з посади. Ото хай собі знає, як не підтримувати кіно (жартую, звичайно).

 

Автор репортажу - Сергій Тримбач.