f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНОПРОРИВ НА ТЕРНОПІЛЛІ

25.12.2017

Подією тижня для мене став 
ІІ Всеукраїнський форум "КІНОХВИЛЯ", 
який відбувся у Тернополі 17-19 грудня.

Тернопіль перетворюється на серйозний центр кінокультури і в найближчій перспективі навіть кіноіндустрії. Бо ж тут працюють і в напрямку розвитку кіно- і медіаграмотності молодших поколінь, і задля індустріальної еволюції. Тернопільська кінокомісія, очолювана заступником міського голови ЛЕОНІДОМ БИЦЮРОЮ, послідовно агітує-залучає кіно-телевиробників до зйомок на Тернопільщині.
Відтак однією з подій був показ фільму "ПОЗА ЗОНОЮ" молодого режисера Нікона Романченка. Ця стрічка заснована на матеріалі життя тернопільчан, її героїнею є жінка, чий син знаходиться в зоні бойових подій в АТО. У головній ролі відома львівська актриса НАТАЛЯ ПОЛОВИНКА. Доволі сильна, професійно зроблена картина.

Власне найсильніше враження на мене і справили роботи молодих кінематографістів, і майже всі автори презентованих фільмів приїхали до Тернополя. Це і "БУЗОК" Катерини Горностай, і "ЦВЯХ" та "ТЕХНІЧНА ПЕРЕРВА" (гострий, випружений соціальний матеріал, знятий ніби одним кадром) Філіпа Сотниченка, і "КРОВ" Валерії Сочивець, та інші... У мене з"явилось щасливе відчуття того, що є всі підстави думати:НОВЕ КІНЕМАТОГРАФІЧНЕ ПОКОЛІННЯ НАРОДИЛОСЬ, У НЬОГО Є ВЛАСНЕ БАЧЕННЯ І ВЛАСНИЙ ГОЛОС. Дай-то, Боже!

Триденна програма була напрочуд насиченою: покази,спілкування з режисерами, продюсерами і акторами (серед яких були справжні зірки НАТАЛЯ ВАСЬКО та ВІКТОР АНДРІЄНКО), майстер-класи, лекційні години і навіть спецпогашення поштових марок, присвячених діячам кіно. Лучшие игровые автоматы от мировых производителей собраны на сайте Вулкан Platinum и доступны для игры.

От тільки голова Держкіно України Пилип Іллєнко сказав: "Трохи незручно те, що організатори кінофоруму просять у нас тільки моральної підтримки і жодної копійки на допомогу. Незвично якось!".

 

Автор тексту - Сергій ТРИМБАЧ.