f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Постанова Секретаріату Правління НСКУ «Про ситуацію щодо висунення на премію «Оскар» фільму від України»

25.09.2014

ПОСТАНОВА
Секретаріату Правління НСКУ

м.Київ
24 вересня 2014 року

 

Про ситуацію щодо висунення на премію «Оскар» фільму від України

          Заслухавши та обговоривши інформацію Тримбача С.В., Войтенка В.М. «Про ситуацію щодо висунення на  премію «Оскар» фільму від України»,

УХВАЛИЛИ: 

  1. Інформацію  Тримбача С.В., Войтенка В.М., а також  координатора Українського Оскарівського  комітету Масликова Д.О. взяти до відома. 
  2. Констатувати, що скандалізація підсумків голосування 2014 року призвела до іміджевих втрат українського кінематографа та створила ситуацію, за якої Україна може бути дискваліфікована і не братиме участі у змаганні за премію «Оскар» 2015 р.
  3. Секретаріат правління НСКУ взяв до уваги роз’яснення Національного комітету і визнав аргументованими докази щодо відсутності порушень регламенту Комітету при голосуванні у вересні ц.р. Разом з тим негативна, переважно,  реакція кіноспільноти, громадськості  на рішення Комітету промовляє на користь змін – і щодо принципів та процедури формування складу Комітету, і щодо прозорості рішень, які він приймає.
  4.  Секретаріат правління НСКУ закликає членів чинного Національного Оскарівського комітету заявити про добровільну відставку з метою ініціювання вироблення нових принципів роботи такого комітету та процедур висунення номінантів на здобуття премії «Оскар» від України. Закликаємо  кіноспільноту, громадські організації упродовж жовтня-листопада провести обговорення порушеної проблематики та виробити чіткі і зрозумілі «правила гри» у процесі висунення фільмів на здобуття «Оскара».