f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Два проекти студії «Кінематографіст» перемогли у Десятому конкурсному відборі кінопроектів Держкіно

30.06.2017

30 червня 2017 року Державне агентство України з питань кіно на брифінгу оголосило результати другого туру Десятого конкурсного відбору кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів.

За підсумками конкурсного відбору два кінопроекти кіностудії Національної спілки кінематографістів України «Кінематографіст» стали переможцями, набравши необхідний «прохідний» бал (він цього року становив 37 балів).

Кінопроекти були представлені у категорії «Неігрові фільми».

До включення у Програму виробництва та розповсюдження національних фільмів Експертна комісія з питань кінематографії Держкіно рекомендувала фільми «Давид – свято довжиною в життя» та «Десята муза в Україні. Фільм четвертий».

«Давид – свято довжиною в життя»

Автор сценарію і режисер – Сергій Волков
Виробник – кіностудія «Кінематографіст»
Продюсер – Світлана Степаненко

Тривалість 26 хвилин
Бюджет 3 млн. 704,84 тис. гривень

Фільм про уславленого режисера анімаційного кіно Давида Черкаського, який добре знайомий глядачам далеко за межами його рідної України. На його роботах, разом з його героями виросло не одне покоління.

Давид Черкаський – це яскравий приклад людини, якою всім нам можна пишатися, однак досі про нього ніхто фільму не зняв. Цією стрічкою буде виправлено цей недогляд.

Фільм буде життєствердним, світлим і позитивним – саме таких бракує сьогодні українському глядачеві. Стрічку розраховано на найширшу глядацьку аудиторію.

Експертна комісія з питань кінематографії Держкіно рекомендує підтримати виробництво фільму за умови збільшення його хронометражу до 52 хвилин.

«Десята муза в Україні. Фільм четвертий»

Автор сценарію – Сергій Тримбач
Режисер – Олександр Столяров
Виробник – кіностудія «Кінематографіст»
Продюсер – Світлана Степаненко
Тривалість 52 хвилини
Бюджет 1 млн. 833,92 тис. гривень.

Кіностудія «Кінематографіст» – перша недержавна незалежна кіностудія в Україні – від початку своєї роботи в 1988 році працює над циклом «Антологія українського кіно». Покази документальних фільмів циклу відбуваються на телебаченні, в кінотеатрах. Фільмами з історії українського кіно користуються викладачі гуманітарних ліцеїв і ВНЗ. sexedate

У новій стрічці йтиметься про українське кіно у 1945–1956 роки – найдраматичніший і водночас один із найцікавіших періодів історії вітчизняного кінематографу. Автори звертають увагу широкого загалу не тільки на призабуті факти і прізвища, а й пропонують замислитись: наскільки відповідало реаліям привабливе екранне життя, представлене у тогочасних стрічках («Доля Марини», «Весна на Зарічній вулиці», «Подвиг розвідника» та ін.), як і ким формувалося за допомогою кіно світобачення і світосприйняття глядачів.

У ці роки, перед хрущовською відлигою, в кіно працювали Віктор Іванов, Марк Донськой, Марлен Хуцієв, Амвросій Бучма, багато інших видатних митців, які клали на олтар Історії не тільки своє здоров’я, але часом і життя. Завдання фільму – зберегти і донести до широкого глядача пам’ять про цих митців і їх стрічки. Бодай окреслити материк нашого українського кіно тих років. Бо розуміння культурних кодів фільму і глядача, країни, в якій ми живемо, об’єднує нас. Крім того, воно важливе для активізації і становлення нової генерації кінематографістів.

Власна інформація НСКУ