f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Українська кіноспільнота відзначила 120-річчя Олександра Довженка

13.09.2014

10 вересня в селі Сосниця на Чернігівщині відбулося святкування 120-річчя від дня народження Олександра Довженка.

В урочистостях, що пройшли у Сосницькому літературно-меморіальному музеї взяли участь, зокрема: голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, народні депутати Олег Ляшко («Радикальна партія»), Руслан Марцинків (фракція ВО «Свобода»), голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв, голова Сосницьої районної ради Геннадій Смаглюк, композитор Володимир Губа, поет Станіслав Чернілевський.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Сергій Журман вручив відзнаку «Заслуженого працівника культури України» багаторічному директору музею Довженка Любові Наконечній.

З нагоди святкувань на території музею розташувалися експозиції виставок декоративно-прикладного мистецтва та експозиція краєзнавчого музею. У саду музею гості святкування на чолі з паном Сергієм Тримбачем посадили ще одну яблуню.

Також в рамках святкування в місцевому кінотеатрі ім О. Довженка для юних сосничан провели показ фільму Віктора Андрієнка «Іван Сила», що його представив продюсер Володимир Філіппов.

 

Наступного дня, 11 вересня, на Національній кіностудії ім. О. Довженка в Києві відбулося покладання квітів до погруддя режисера. У церемонії, яку провів Генеральний директор Національної кіностудії ім. О. Довженка Олесь Янчук, взяли участь Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, міністр культури Євген Нищук, міністр екології Андрій Мохник, керівник головного управління з питань гуманітарного розвитку Юрій Богуцький, голова національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко, голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний, посол Королівства Бельгія Люк Якобс, віце-спікер Верховної Ради Руслан Кошулинський, голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, режисери Роман Балаян і Віктор Гресь, голова НСКУ Сергій Тримбач та інші.

Міністр культури Євген Нищук повідомив, що відтепер 100% коштів, які студія одержує за здавання приміщень в оренду лишатимуться в розпорядженні студії, а також  вручив почесні грамоти працівникам – Олені Бородянець, Надії Коваленко та Вікторові Гресю.

 

ПРЯМА МОВА

Сергій Тримбач: «Знову війна, і знову перечитуєш Довженкові рядки. Як страшно повторюється історія! А повторюється вона тому, – і на цьому неодноразово наголошував Довженко, – що ми не знаємо своєї історії, тому що українці часто не хочуть бути українцями, або виявляють до цього повну байдужість.

Ми наступаємо на ті самі граблі – фінансування на кіно знижено в рази. Погляньте, Путін кинув на нас не тільки танки – 15 років проти нас працювала пропагандистська кіномашина, а що ми протиставляли? Перефразовуючи відомий вислів – той, хто не хоче годувати своє кіно, той годує і засвоює чуже».

Олесь Янчук: «Ми горді бути співробітниками не просто студії ім О. Довженка, а цієї фантастичної аури, яка окриляла нас, коли ми починали свої проекти. Саме Олександр Довженко посадив тут знаменитий яблуневий сад, що й досі дає плоди».

Пилип Іллєнко: «Ми плануємо активно долучати всі державні студії до конкурсних відборів на створення фільмів за держпідримки. Одна з номінацій обов’язково буде проходити за участі тієї чи іншої державної кіностудії. Ми хочемо сприяти тому, щоб усі незалежні виробники фільмів також базувалися на державних кіностудіях.

Станіслав Чернілевський: «Не тільки ми вгадуємо себе в тій точці, де перетинаємося з Олександром Довженком, але й він нас також вгадує. Це його великий природний дар – вгадати майбутній рух. Довженко не потребує посипання золотим глянцем, він був дуже мужньою людино зі складною долею, і з нашого боку дуже погано замовчувати якісь реалії його життя на користь патріотичному обрису».

Світлина Сергія Марченка.

Більше світлин - на сторінці НСКУ у Фейсбуці.