f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

2 грудня – прем’єра фільму Валерія Балаяна «Райдуга над Каракумами»

01.12.2016

У п’ятницю, 2 грудня 2016 року, о 18:00 у Синій залі Будинку кіно відбудеться прем’єрний показ документального фільму Валерія Балаяна «Райдуга над Каракумами».

«Стрічку присвячено рокам Другої світової війни, коли Київську кіностудію (нині Національну кіностудію художніх фільмів імені Олександра Довженка) евакуювали до Ашхабаду. Олександр Довженко, Марк Донськой, Ігор Савченко – вони були там, хто більше, хто менше... Робили фільми, сварились і мирились. Словом, жили», – зазначає Сергій Тримбач, автор сценарію стрічки.

Зйомки «Райдуги над Каракумами» відбувалися у Києві та Ашхабаді. У фільмі використано спогади та кіноматеріали, знайдені в архівах. 

Розповідає Сергій Тримбач: «У центрі фільмової оповіді – історія легендарної стрічки «Райдуга» Марка Донського (є стійка легенда про «Оскар», присуджений фільмові 1944 року; на жаль, ні, лишень приз американської Асоціації радіо і телебачення; хоча успіх у США і справді був, навіть президент Рузвельт фільм дивився і хвалив безмежно).

Про перипетії тих літ з екрана розказують Лариса Кадочникова (її мати, Ніна Алісова, знялася в одній із центральних ролей «Райдуги»), Олександр Донськой (син режисера; на жаль, він пішов із життя на початку цього року).

А ще знайшлися ті, хто дітьми знялися в «Райдузі» – Емма Малая (в дитинстві Перельштейн), нині працівниця Музею кіно у Москві, та Алік Летичевський, нині Олександр Летичевський – академік, професор, доктор фізико-математичних наук. Олександр і Емма через 70 (!) літ зустрінуться у фільмі – щемні і зворушливі спогади...»

«Райдуга над Каракумами»

Автор сценарію Сергій Тримбач
Режисер Валерій Балаян
Оператори: Ігор Петров, Борис Самойленко, Сергій Стефан
Звукорежисер Артем Мостовий
Композитор Андрій Тупіков
Продюсер Геннадій Кофман

Фільм вироблено кінокомпанією «МаГіКа-фільм» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. bigbangkasino.com

Перед початком показу вступне слово скажуть Лариса Кадочникова та Сергій Тримбач. Завітає на прем’єру і Олександр Летичевський, який у дитинстві зіграв у «Райдузі» Марка Донського.

Власна інформація НСКУ