f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки засідання Секретаріату Правління НСКУ 15 грудня 2015 року

16.12.2015

15 грудня 2015 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, на якому було розглянуто такі питання:

  • Про питання порядку денного VII пленуму Правління НСКУ.
  • Про участь у конкурсі на здобуття премії Російської кінематографічної академії «Ніка» у номінації «Найкращий фільм країн СНД, Грузії, Латвії, Литви та Естонії».
  • Про 75-річчя від дня заснування Національної кінематеки України.

У засіданні взяли участь голова Одеського відділення НСКУ Ярослав Лупій та голова Ради відділень та осередків НСКУ, голова Дніпропетровського осередку Валентина Слобода, що прибули до Києва на VII пленум Правління Спілки, який відбувся того ж дня.

Про питання порядку денного VII пленуму Правління НСКУ

Провідними питаннями, які було вирішено винести на обговорення чергового пленуму Правління НСКУ, були «Кіноосвіта в Україні: стан і перспективи» та «Законотворчий процес у сфері екранних мистецтв 2015–2016 рр.: здобутки та втрати».

Богдан Вержбицький ознайомив секретарів Правління із тезами своєї доповіді щодо чинного стану кіноосвіти. Він зазначив, що входження української вищої школи у Болонський процес надало навчальній діяльності певної системності, однак поки що побачити її можна лише у стосах паперів, які мусили підготувати – і таки підготували – викладачі.

Унеможливлюють ефективну діяльність закладів кіноосвіти відсутність належного матеріально-технічного забезпечення навчального процесу, недостатнє фінансування навчальних закладів, незадовільні умови для проходження творчо-виробничої практики та інші матеріальні та організаційні проблеми, вирішити які без істотної та цілеспрямованої підтримки держави, яка мусить усвідомити специфіку кіноосвіти, – неможливо.

Під час обговорення питання виникла мова про кінофестивалі, що відбуваються в Україні, та участь у них молодих кінематографістів-студентів ВНЗ.

Довгий час провідним майданчиком для демонстрування їхніх робіт був Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість». Останніми роками він проводить Національний конкурс, де представлено короткометражні вітчизняні стрічки. Водночас, загальна концепція заходу зазнала певних змін. Також цього року відбувся Міжнародний студентський кінотелефестиваль «Пролог», що став оглядом саме вітчизняних студентських кіноробіт.

Було вирішено на одному з найближчих засідань Секретаріату Правління НСКУ обговорити стан фестивального руху в Україні та фестивальну політику в контексті популяризації українського кіно.

Сергій Тримбач і Володимир Тихий ознайомили присутніх із тезами доповіді про чинний законотворчий процес у сфері екранних мистецтв. Акцент було зроблено на законопроекті «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Нині його винесено на розгляд депутатів Верховної Ради у першому читанні.

Сергій Тримбач нагадав, що документ є результатом об’єднання проектів, підготовлених ініціативною групою #КіноКраїна спільно з Державним агентством України з питань кіно з одного боку та депутатом Миколою Княжицьким – з іншого. Варто нагадати: Спілка кінематографістів зробила свій внесок у розробку законопроекту.

Володимир Тихий зазначив, що одним із наслідків об’єднання законопроектів є те, що підсумковий є «сирим», але його все одно слід підтримати і взяти участь у його доопрацюванні до другого читання, адже нині є реальна можливість прийняти важливу для кіногалузі ініціативу.

Було зазначено, що Верховна Рада має прийняти й інші нагальні закони – у першу чергу, пов’язані зі збереженням податкових пільг для кінематографії. Вдосконалення потребує і нормативно-правова база, що регулює засади державно-приватного партнерства (воно необхідне для поліпшення стану кіностудій).

Про участь у конкурсі на здобуття премії «Ніка» у номінації «Найкращий фільм країн СНД, Грузії, Латвії, Литви та Естонії»

Російська кінематографічна академія звернулася до Національної спілки кінематографістів України з пропозицією висунути український художній фільм, вироблений 2015 року, на премію «Ніка» у номінації «Найкращий фільм країн СНД, Грузії, Латвії, Литви та Естонії».

Секретаріат Правління НСКУ прийняв рішення висунути на здобуття нагороди стрічку Єви Нейман «Пісня пісень». Варто підкреслити: ця премія дистанціюється від нинішньої російської влади і її ідеологічних та політичних пріоритетів. Це виявилось і в тому, що упродовж останніх трьох років переможцями визнавались українські стрічки: «Одвічне повернення» Кіри Муратової, «Хайтарма» Ахтема Сейтаблаєва і «Плем’я» Мирослава Слабошпицького.

Про 75-річчя від дня заснування Національної кінематеки України

Сергій Тримбач повідомив, що 18 грудня у Національній кінематеці України відбудеться святкування 75-річчя кіностудії, широко відомої світу за назвою «Київнаукфільм». Участь у заході уже підтвердив віце-прем’єр-міністр, міністр культури В’ячеслав Кириленко. Запрошено на урочистості і представників Спілки.

Секретаріат Правління НСКУ прийняв рішення нагородити низку працівників кіностудії подяками за багатолітню самовіддану працю на «Київнаукфільмі», вагомий творчий внесок у доробок кіностудії та з нагоди 75-річчя «Київнаукфільму».

Також в рамках засідання було розглянуто низку поточних питань життя Спілки.

Зокрема, Ярослав Лупій повідомив про стан взаємовідносин між Одеським відділенням НСКУ та Одеською кіностудією, на території якої знаходиться відділення. Останніми роками його діяльність була істотно ускладнена тими жорсткими умовами проходу на територію кіностудії, які встановило її керівництво.

З цього приводу члени Одеського відділення НСКУ подали позов і перемогли у суді першої інстанції. Але згодом апеляційний суд став на сторону Одеської кіностудії, а Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ підтвердив це рішення. Тепер відбуваються непрості перемовини із керівництвом Одеської кіностудії, аби все ж таки нормалізувати роботу.

Було вирішено вивчити це питання і вжити необхідних кроків, аби зберегти відділення.

Сергій Васильєв