f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Розпочався фестиваль «КРОК-2015: У рідній гавані»

20.11.2015

19 листопада 2015 року у Будинку кіно відбулося відкриття XXII Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК-2015: У рідній гавані».

Фестиваль відкрили голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, президент Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК», народний артист України, кінорежисер Давид Черкаський і перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Андрій Ящишин.

У вітальних виступах йшлося про значущість українського кіно («найважливішого з усіх видів мистецтв») і особливо анімації, де митець може виявити увесь свій творчий потенціал, не узалежнюючи його від зовнішніх обставин – аж настільки, як в ігровому кінематографі.

Присутнім нагадали славетну історію Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК», який було започатковано наприкінці 1980-х років, і його особливу – унікальну – природу: традиційно фестивальний тиждень проходить на пароплаві, що в Україні курсував Дніпром від Одеси до Києва.

Звичайно, нині, внаслідок економічної та політичної скрути, проводити фестиваль таким чином сутужно. Відтак, маємо справу із дещо скороченою його версією, локалізованою «рідною гаванню» заходу – Будинком кіно. А втім, надія на повноцінне відродження фестивалю існує. Андрій Ящишин у своєму виступі пообіцяв: за умови, що позитивну тенденцію підтримки державою вітчизняної кінематографії буде збережено, наступного року Держкіно підтримає проведення Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК» у його традиційній формі.

Варто зазначити, що Держкіно підтримало і «КРОК-2015: У рідній гавані». Агентство є одним із засновників фестивалю – спільно із Міністерством культури України і Національною спілкою кінематографістів України.

Проведенню фестивалю також істотно допомогли його партнери: Польський інститут у Києві (експерт з програмної діяльності Польського інституту в Києві Олена Бабій є членом оргкомітету фестивалю) та Одеський міжнародний кінофестиваль.

Програма заходу – надзвичайно потужна. Першими – вельми позитивними – враженнями про неї поділився зі сцени член журі, кінокритик, секретар Правління НСКУ Володимир Войтенко (окрім нього оцінювати фільми будуть кінокритики, члени нашої Спілки Сергій Васильєв і Олексій Першко). До Міжнародного конкуру фестивалю увійшла 71 стрічка. Національний конкурс укладають 14 фільмів.

За підсумками фестивалю буде вручено призи Найкращому фільму Національної конкурсної програми та Найкращому фільму Міжнародної конкурсної програми, Спеціальний приз Журі у Міжнародній конкурсній програмі та дипломи журі.

Програмний директор фестивалю Алік Шпилюк коротко ознайомив присутніх із напрямками Міжнародної конкурсної програми: на відміну від більшості фестивалів анімаційного кіно, де програми укладають та оцінюють за хронометражем фільмів (наприклад, фільми до 5 хвилин), «КРОК-2015: У рідній гавані» пропонує тематичні збірки, узгоджені за смислом і мистецькою інтонацією презентованих стрічок.

Анімація не завжди пасує для дитячого ока. Відтак, окремо було укладено спеціальну програма конкурсних фільмів для сімейного перегляду («Пик-пик-пик», показ 21 листопада, 16:00). Є й цілком «дорослі» програми, присвячені проблемам відносин статей («Чоловік зустрічає жінку», 20 листопада, 21:00) і смерті («Кода», 21 листопада, 20:40).

На відкритті фестивалю продемонстрували програму «Світанкова серенада», що надала загальне уявлення про усі представлені у конкурсі напрямки і теми: тут були вигадливі мистецькі абстракції («Сомнамбула» Теодора Ушева), оптимістична замальовка із нотою абсурду («Гюнтер» Ерика Оха), привітна до глядачів комедійна стрічка («Джі» Дмітрія Волошина), соціальне кіно («Юль і змія» Габріеля Ареля), стримано гумористична екранізація прози Антона Чехова («Вовк Вася» Єкатєріни Соколової) і надреалістична жорстка робота («Господар» Ріхо Унта).

Завершився показ на високій позитивній ноті – омнібусом «Сови ніжні», що його 20 авторів, незмінних учасників фестивалю «КРОК», кожен зробив у власному стилі один із епізодів стрічки. З-поміж режисерів – киянка Наталія Скрябіна, що разом із власним музичним колективом «Звучі Дочі» взяла участь у відкритті фестивалю, виконавши трійку запальних пісень, адаптованих до заходу (в одному із сюжетів героїня пісні продавала трикімнатну квартиру аби знімати анімаційні стрічки – аудиторія оцінила).

20 листопада на фестивалі «КРОК-2015: У рідній гавані» будуть демонструвати Національну конкурсну програму, до якої увійшли такі стрічки:

  • «Тук-тук» (реж. Андрій Ковальов),
  • «Damage» (реж. Володимир Власенко),
  • «Великий чоловік» («Big man») (реж. Тетяна Кабаєва),
  • «Закоханий їжачок» (реж. Лександр Спаринський),
  • «Казочка про яйце» (реж. Олександр Бубнов),
  • «Гупало Василь» (реж. Сашко Даниленко),
  • «Професіонали. Столяр» (реж. Степан Коваль),
  • «Мішка винен» (реж. Дмитро Лісенбарт, Олександр Корешков),
  • «Дівчинка з риб’ячим хвостом» (реж. Сергій Мельниченко),
  • «Коко-Коla завжди» (реж. Кока Длінношеєдов [Борис Бубнов]),
  • «Халабудка» (реж. Манук Депоян),
  • «Атракціон» (реж. Олег Педан),
  • «Дівчина і сонце» (реж. Альона Потьомкіна),
  • «Крамниця співочих пташок» (реж. Анатолій Лавренішин).

Покази другого дня фестивалю розпочнуться о 17:30. По завершенні Національного конкурсу буде продемонстровано дві тематичні збірки Міжнародної конкурсної програми: «Єдине життя» (о 19:30) та «Чоловік зустрічає жінку» (о 21:00).

Сергій Васильєв