f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Сергій Тримбач про створення у Києві Музею кіно

25.09.2015

Національний центр Олександра Довженка створює Музей кіно. Відповідний наказ генеральний директор Центру Іван Козленко видав 14 вересня 2015 року. Голова НСКУ Сергій Тримбач прокоментував ініціативу виданню «Україна молода».

«Наказ генерального директора Національного центру Олександра Довженка Івана Козленка про створення на базі цього архіву музею кіно подія нібито радісна — нарешті, нарешті запущено процес утворення вкрай важливої для вітчизняної екранної культури установи. Одначе, знаючи історію питання, скажу: це акт відчаю й безнадії. Бо музей на п’ятому поверсі колишньої Київської кінокопіювальної фабрики на Голосіївській площі проблему не розв’яже, понад те віднині чиновники відрапортують, що музей є, та й по всьому», — зазначив Сергій Тримбач.

Він нагадав, що спроби створити такий музей уже неодноразово виникали, та жодна з них, на жаль, не увінчалася успіхом: «11 літ тому, залишаючи посаду заступника гендиректора того ж таки Центру Довженка, я підготував проект створення музею екранних мистецтв. Передбачалося, що такий перебуватиме на території «Мистецького арсеналу». Були й інші варіанти. Ще років зо два тому Держкіно України ставило питання про надання під музей будинку на вулиці Богдана Хмельницького, у самому центрі Києва, — опісля того, як звідти пішла якась комерційна структура. Та ми ж знаємо, які пріоритети нашої влади: «пєрвим дєлом бакси», а культура вже «патом». Наслідки такої, з дозволу сказати, політики ми бачимо [...]. Краще вибудують ще десяток торговельних центрів, аніж такий музей. Ми готуємо націю торгашів, бариг? Коли так, усе правильно. Тільки треба пам’ятати, що потім нам не допоможуть і найсучасніші танки й ракети — у безбатченків немає майбутнього». 

Ініціативу Центру Довженка та його директора Івана Козленка Сергій Тримбач вважає актуальною та необхідною для українського кінематографа. «Днями я почув від одного з чиновників: ми повинні спершу вибити ворога з окупованих територій, а вже потім думати про телевізію, кіно, культурні проекти... Два десятиліття, як Україна «послідовно» віддає свій простір Росії — і не тільки агресивно-пропагандистській, а й висококультурній. Ну виб’єте танками і «градами» росіян, та чим будете «вибивати» те, що гніздиться у свідомості, у серці, зрештою? Теж танками? Культурна дебільність нашого чиновного люду (не всіх, але ж більшості) уже й не вражає. От і у Івана Козленка опустилися руки, вирішив: будемо робити музей на своїй, окремо взятій, території. Може, й правильне рішення — бо скільки того життя?»

Також Сергій Тримбач вважає, що варто не оминати й інших міст країни, створювати музеї кіно, використовуючи «прив’язку до великих імен — Івана Миколайчука (на Буковині), Сергія Параджанова (у Києві), Олександра Довженка (скажімо, на Херсонщині, де він працював над «Поемою про море»)...»

Власна інформація НСКУ