f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

РУСАЛКИ ВЖЕ ПОЛИШИЛИ ВОДОЙМИ Й ПОЛЕ, ПІШЛИ МІЖ ЛЮДИ...

13.06.2022

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ, Українська кіноакадемія

Русальний тиждень передує Трійці.

У ці дні - так кажуть і так воно і є - з води виходять русалки. У фільмі «ЛІСОВА ПІСНЯ» (1961), режисер Віктор Івченко за однойменним твором Лесі Українки, головну роль - Мавки - виконала РАЇСА НЕДАШКІВСЬКА. Мавка є істотою, дуже близькою до русалок, в ній живуть душі дівчат-утоплениць чи дівчаток, що не мали хрещення. Недашківську режисер помітив ще школяркою (була прімою хореографічного ансамблю Київського палацу піонерів). Русалки це зазвичай духи родючості (польові русалки) і води як основи живлення буттєвих потоків (річкові русалки). Вони є такими собі посередницями між світом живих і мертвих (те, що умерло, стає основою для народження нового життя).

режисер Віктор Івченко

Ада Роговцева

Химерія - як і належить Мавці - складає основу артистичної конституції Раїси Недашківської: як у цій ролі, такі і в багатьох інших (знаючи актрису особисто, можу це стверджувати: її портрет уповні стереоскопічний, в ньому сходяться світи фізичні і метафізичні). АДА РОГОВЦЕВА, яка зіграла Польову русалку, ніби приземленіша, одначе це ілюзія: актриса блискуче володіє мистецтвом перевтілення, презентації містерійного, опертого на матеріальні субстанції.

В ролі Водяної мавки - юна РАЇСА ДОРОШЕНКО. Уже по закінченні фільму вона вийшла заміж за оператора стрічки Олексія Прокопенка, одного із найфаховіших представників української школи кінооператорства, а ще й учителя кількох операторських поколінь. Раїсу Михайлівну Прокопенко я знав добре, ми навіть кілька років працювали разом в музеї кіностудії імені О.Довженка (до того вона упродовж багатьох літ вела роботу в студійному інформвідділі). Про акторську кар’єру, настільки я знаю, вона не думала, присвятивши своє життя сім’ї та роботі. Мила, чарівна людина, в якій справді миготів русалчин покликуючий вогник… Кілька літ тому вона полишила цей світ...

О, подумалось, я був і є знайомим з Мавкою і обома русалками з цього фільму. А є ж й інші фільми й інші мавки й русалки. Про них уже іншим разом.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

фільм Лісова пісня

https://www.youtube.com/watch?v=uFFdEwsOJvA