f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДВА ІВАНИ

23.05.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

На фото - ІВАН МИКОЛАЙЧУК (1941-1987) у фільмі "Вавилон ХХ", його ж режисури (1980) та письменник ІВАН ЧЕНДЕЙ (1922-2005), чиє сторіччя відзначається нині (передусім на Закарпатті, війна притлумлює все нині).

Як на мене - дуже схожі лики цих двох магічних людей. Не тільки зовнішньо, а передусім внутрішньо. Обидва були не тільки великими митцями, а й філософами, що мислили категоріями всесвітніми, космічними...

Обох Іванів поєднав навіки фільм "Тіні забутих предків" (1965) Сергія Параджанова. Як відомо, Миколайчук зіграв там головну роль - ще одного Івана, Палійчука, який закохується у Марічку (Лариса Кадочникова), попри ворожнечу родів... У ці дні фільм знову вийшов на екрани Києва та ще кількох міст, у новій технологічній версії.

Чендей був співавтором сценарію "Тіней...", разом з Параджановим.

Із спогадів вдови письменника, Марії Чендей: «Параджанов жив у нас майже місяць (в Ужгороді.- С.Т.). Спав у робочому кабінеті Чендея. Після вечері лягав на диван і до другої ночі розказував чоловікові технології написання сценаріїв. Зачіпав теми, на які ми боялися говорити. "Мені не можуть пришити український буржуазний націоналізм, бо за національністю я вірменин", — іронізував спокійно. Вчив мене робити голубці з виноградного листя".

ІВАНИ витворили український Космос, який доводиться нині, вже вкотре. захищати. Встоїть! Бо хоч Небо високо, але є кому його тримати - напрацьовано стільки...

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach