f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Червневі спогади. ДОРОГИЙ КОСТЮ ПЕТРОВИЧУ, З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ!

03.06.2021

КОСТЬ СТЕПАНКОВ, актор Божою милістю (3 червня 1928, село Печеськи, Хмельниччина - 22 липня 2004, Київ)

Пригадалося 3 червня 2004-го, останній день народження Костя Петровича Степанкова. Ми, разом з режисером Юрієм Терещенком та оператором Анатолієм Хімічем, знали, що він тяжко хворий і нерішуче тупцялись на Ярославім валу, побіля будинку . Аж нас підхопила актриса Ніна Шаролапова і повела за собою: "Йому це треба зараз! І Аді треба…"

Я йшов і згадував, як уперше побував у квартирі Роговцевої-Степанкова на початку 80-х. Жили вони тоді в будинку побіля театру імені Лесі Українки, в якому Ада Миколаївна і працювала. Такого облаштування життя я не бачив ні до, ні після. У двері дзвонили мало не кожні п"ять хвилин, люди приходили, виходили, щось вирішували, пили чай, їли…

Кость Петрович трохи нездужав й відтак напівлежав на канапі, не звертаючи уваги на постійний шумовий супровід нашої бесіди. Аж раптом галас підвищився на порядок і тоді він, трохи піднявшись на ліктях, сердито загукав, аби мали совість і створили умови для праці. На кілька хвилин запала тиша, усе примовкло; тільки десь далеко жебонів тихенько дитячий голосок. А потім знову пролунав дзвінок у двері, зашуміло, запалахкотіло… Степанков насупився, й зненацька блаженна усмішка освітила його обличчя: "А-актьори!"

Спогади. Костянтин Степанков

https://www.youtube.com/watch?v=5FOJNkVfXhY

 

Він любив акторів понад усе. Івана Миколайчука, Борислава Брондукова, з якими і дружив вірно. А найбільше свою дружину. Роговцева народилася під щасливою зіркою - її обдарування помітили ще під час навчання в інституті, почала зніматися в кіно, вийшла на сцену театру імені Лесі Українки. Прожили у шлюбі сорок шість років! А акторська сім"я - відомо яка. Та ще у Роговцевої тривалий час професійна кар"єра складалася куди ефектніше і результативніше - як то було пережити чоловікові, та ще й красеневі? Пережив. І сам вигріб на плесо великого визнання... Справжня любов, виходить так.

Костянтин Степанков Спомини після життя Фільм 1

https://www.youtube.com/watch?v=Tx2aQbM1oYA

І от життя добігало кінця. Вже інша квартира, на Ярославім валу. День народження, одначе всі тихі і зосереджені. На кухні, бо Кость Петрович забувся у сні. Йому вже кололи морфій, знеболювальне. Лікарі давали місяць-півтора на фінішну пряму, не більше. Радили віддати в лікарню… Одначе ні дружина, ні діти на те не пристали. Дочка Катя, так само актриса, узагалі останні два місяці майже не випускала батькових рук зі своїх - аби не чувся самотнім, аби не зникала надія, аби запам"ятати навіки тепло, нести його далі, через світи.

Зворушливо, до сліз,- навіть коли дивитися збоку. У наш час, коли стільки безбатченків, стільки поламаних, потрощених сімейних корабликів, бачити таке - світла, майже свята радість. І чи не тому так легко тут, у цій чудесній сімейній аурі, складалися, творилися вірші? І сама Роговцева, і її діти, Катя і Костя (світлої пам'яті! тепер він разом із батьком, на небесах, і могили їх поруч). Один із синових віршів Кость Петрович любив особливо.

- Хто се співає?

- То спомин ховає

Мелодію щастя в скарбницю бажань (…)

- Що се за стогін?

- То материн спомин,

то мати шукає дитинство дітей (…)

- Звідки ся казка?

- То Мамина ласка, то Мамине щастя - діти дітей.

І Катя, дочка. Надзвичайно зворушливі вірші. Особливо ж про останні місяці батькові, коли вже не було вороття, коли смерть стояла на порозі, усе не наважуючись перескочити ті хвилі ніжності й одчаю. І вірші, Катині.

В легкой смерти отказано,

- В действие - приговор!

Так с тобой мы наказаны

и бессильны отпор дать,

и накрепко связаны

муки смертной узлом,

и терпеть мы обязаны.

Смерть сквозь Жизнь напролом…"

Він заслужив таку смерть - через важку, дуже важку хворобу, так, але ж якою любов"ю були сповиті останні дні його. Тією любов"ю, яку він вклав у людей, передусім у сім"ю свою. Бо знав високий поетичний закон: "З коханими не розлучайтесь!" Ні в біді, ні в радощах і щасті. Ні навіть у смерті.

Й відтак не можна без сліз читати Катин вірш, останнє звертання до батька:

Мій таточку, княже,

На птаха подібний…

Ти срібними крильми

Махни на півнеба!

Лети, бо вже досить!

Лети, бо вже треба!..

Відлетів, а все залишилося на своїх місцях. Зроблене, сотворене любов"ю - не вмирає. Сказано ж: немає загадки творчості, є вічна загадка Любові. Розгадуючи її, кожен творить свою Книгу Буття.

Костю Петровичу, аби Ви тільки знали, як багато людей любить Вас! А втім, Ви знаєте.

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach