f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Березневі спогади. Згадуємо видатного українського кінорежисера Володимира ДАХНА

07.03.2021

MiraStudia Модерна Україна

7 березня 89 років тому в Запоріжжі народився Володимир Дахно - відомий український мультиплікатор, "батько" культового українського мультфільма "Як козаки...", народний артист України, Шевченківський лауреат (1932-2006). На студії "Київнаукфільм" Володимир Дахно створив 53 анімаційних проєкти.

Відеосервіс Amazon Prime придбав два роки тому права на трансляцію українського мультсеріалу “Як козаки”.

"Ще в школі я любив малювати карикатури і шаржі на друзів. Я завжди цікавився історією Запорозької Січі. Читав Грушевського, Костомарова, все, що вдавалося знайти, незважаючи на те, що тема козацтва тоді належала до заборонених.", - згадував Володимир Дахно.

Після закінчення школи вступив до медичного інституту, але майже відразу перевівся до Київського інженерно-будівельного інституту на факультет архітектури. Після закінчення Київського інженерно-будівельного інституту він п'ять років працював архітектором.

Незвичайний архітектурний проєкт дисертації Дахна привернув увагу відомих мультиплікаторів М.Драйцуна і Д.Черкаського, які запропонували йому роботу в новому творчому об'єднанні мультиплікаційних фільмів на студії "Київнаукфільм".

У 1960 р. Дахно покинув дисертацію і пішов працювати до Творчого об’єднання при "Київнаукфільмі". Українській анімації від такого перепрофілювання неймовірно пощастило.

У тому ж руці Володимир Дахно дебютував як мультиплікатор із фільмом "Пригоди перця". Повною мірою його талант розкрився в 1967 р. з виходом першої серії мультфільму "Як козаки …", при створенні якого він був режисером і сценаристом. Мультсеріал відразу отримав величезну популярність, а харизматичні герої Око, Тур і Грай стали народними улюбленцями.

“Я не дуже довго мудрував з козаками, - згадував Володимир Дахно. - Взяв та й намалював трьох запорожців на кшталт трьох мушкетерів. Один вийшов кругленький, маленький, інший - худий і довгий, третій - здоровий та рум’яний молодець. Потім мені казали, що я дуже точно передав в цих персонажах український характер." Відомий воротар футбольного клубу "Динамо" Київ Віктор Банников розповідав, що перед кожною грою динамівці всією командою дивилися на удачу "Як козаки у футбол грали". Володимир Дахно створив дев'ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків.

У 1991 р. за участі цих героїв, був випущений перший повнометражний український анімаційний фільм "Енеїда", створений Володимиром Дахном за мотивами однойменної поеми Івана Котляревського.

За два місяці до смерті від серцевого нападу, Володимир Дахно готував сценарій мультфільму ”Як козаки в тридев'яте царство ходили", але спонсорів знайти не встиг.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Мультфільм "Енеїда" Володимира Дахна:

https://www.youtube.com/watch?v=IZ8n9Ma42SU