f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Грудневі вітання. Кіноактриса Ніна Антонова

02.12.2020

Natasha Frolova

https://www.facebook.com/natasha.frolova17

Сьогодні ювілей у заслуженої артистки України Ніни Василівни Антонової - 85! ♥ ?

Давайте привітаємо чудову актрису з Днем народження і побажаємо їй нових ролей, здоров'я, бадьорості і щастя!

Ні?на Васи?лівна Анто?нова (нар. 2 грудня 1935, Бакали, Башкирська АРСР, Російська РФСР) — радянська та українська акторка кіно. Заслужена артистка Української РСР (1980), Член Національної спілки кінематографістів України.

2017 Гран-прі «Золотий Дюк» Найкраща акторська гра «Головна роль» Нагорода

2018 «Телетріумф» Акторка телевізійного фільму/серіалу «Маестро» Номінація

2018 Мистецька премія «Київ» ім. Івана Миколайчука. У галузі кіномистецтва «Головна роль» Нагорода

У 2016 році син Ніни Антонової та Анатолія Буковського Сергій Буковський зняв про акторку документальний фільм «Головна роль», який був відзначений українською національною кінопремією «Золота дзиґа» 2017 року у категорії «Найкращий документальний фільм»[1]. У липні 2017 року фільм було включено до програм національного та конкурсу європейських документальних фільмів на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі[2][3]. У травні 2018-го актрису Ніну Антонову, звукорежисера Ігоря Барбу та кінооператора Анатолія Химича за фільм «Головна роль» нагороджено Мистецькою премією «Київ» ім. Івана Миколайчука

Далі:

Фільмографія

https://uk.wikipedia.org/wiki/Антонова_Ніна_Василівна

(2.12.1935)

Українська актриса.

Заслужена артистка УРСР (1980).

Член Національної спілки кінематографістів України.

У 1958 році закінчила Вище театральне училище імені Б.В. Щукіна у Москві.

У 1958–1963 роках – актриса кіностудії «Ленфільм».

Від 1963 року – актриса Київської кіностудії художніх фільмів імені О.П. Довженка.

Перша роль в кіно – піонервожата Натка у фільмі «Військова таємниця» Мечислави Маєвської, на Ялтинській кіностудії (1958, на фото – кадр з фільму). Далі її було запрошено в «Поему про море» Олександра Довженка (фільм знімала вже Юлія Солнцева), на невеличку роль.

Так само епізодичною була її участь у фільмі «За двома зайцями» (1961) Віктора Іванова. На той час Ніна Антонова вже була дружиною режисера Анатолія Буковського і мамою майбутнього режисера Сергія Буковського.

Актрисі добре вдавалися ролі ліричного плану, з легкою романтичною підсвіткою. Її героїні на диво легкі, юні, дивовижно жіночні («Серед добрих людей», «Сумка, повна сердець», «Бур’ян» та ін.).

Наприкінці 1960-х років подією стала 4-серійна телевізійна стрічка Анатолія Буковського «Варчина земля», з Ніною Антоновою в головній ролі.

Потому було ще чимало ролей, уже доросліших, з різкішою пластикою, одначе ж завжди на диво точною і психологічно вивіреною – у «Володчиному житті» Анатолія Буковського, «Зеленому вогні кози» Анатолія Матешка чи «Розпаді» Михайла Бєлікова, де вона безпощадно рельєфно зіграла організаторку евакуації чорнобильців під час катастрофи.

В останні роки Ніни Антонова активно знімається в телесеріалах («Територія краси», «Здрастуй, мамо», «Нюхач» та багато ін.).

Кращі ролі Ніни Антонової позначені особливим поєднанням драматизму і ліричності, тонким нюансуванням характерів.

Сергій Тримбач

НСКУ, Українська кіноакадемія

http://www.ukrkino.com.ua/home/