f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

«ЯК НА ТІ ЧОРНОБРИВЦІ ПОГЛЯНУ…»

17.08.2020

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

 

60 літ тому, у серпні 1960-го, народилась знаменита пісня. А самі ЧОРНОБРИВЦІ, відомі усім квіти, куди поважнішого віку. Походять вони з Америки. І донині ростуть у Мексиці, у США, Аргентині… За легендою, двоє молодих ацтеків кохали одне одного. Юнак загинув. У відчаї дівчина звернулась до бога Сонця, аби той поєднав її з коханим. Бог зглянувся над дівочим горем і перетворив її на квітку сонячних кольорів. І як тільки це сталося, до квітки підлетів колібрі, вона розкрилась і засяяла сліпучо-яскравими барвами. То sempasúchil, мексиканська квітка мертвих…

До Європи квітку завезли у ХУІ столітті, в Іспанію. В Україні її звуть ЧОРНОБРИВЦЯМИ, у Білорусі - аксамитками, у Росії - бархатками, в Англії - Marigolds (себто золото Мері), у Німеччині - Ringeblume…

Окрім краси - ЧОРНОБРИВЦІ ще й лікувальна рослина. Сухостій чорнобривців заварюють і п»ють: задля зміцнення імуніітету (це нині особливо важливо!). Настої з квітів — прекрасні пото- і сечогінні засоби. Чорнобривці допомагають знімати запалення і боротися з бактеріями. Народна медицина рекомендує спробувати лікування чорнобривцями людям, що страждають від проблем з підшлунковою залозою. Лікувальні властивості чорнобривців допомагають при діабеті. Додавши кілька квіточок в чайну заварку, можна отримати справжній цілющий напій- докладніше див.

https://spadok.org.ua/znakharstvo/chornobryvtsi-zdatni-zaminyty-dorogi-tabletky-mazi-i-shampuni

Культурно-історичний портал СПАДЩИНА ПРЕДКІВ

Ну, а щодо пісні. Її слова написав відомий український поет Микола Сингаївський (1936-2013), автором музики є композитор Володимир Верменич (1925-1986). У СЕРПНІ 1960-го, під час рибалки на Жуковім острові побіля Києва, Верменич показав партитуру пісні відомому співакові Костеві Огневому. Отак процес і пішов. І нині багато хто вважає цю пісню народною.

https://www.youtube.com/watch?v=mBxQHwWZZy8

https://www.youtube.com/watch?v=q4is2VGQ2Is

Надзвичайно поетично, надзвичайно зворушливо - до сліз, до найтонших струн душ наших. Житиме ця пісня довго, як і чарівна, прекрасна квітка на ймення ЧОРНОБРИВЕЦЬ. В ній утілилась душа не тільки легендарної ацтекської дівчини, а й багатьох українок. Ну, а в кіно? Пригадався недавній документальний фільм (чудовий!) Надії Парфан "Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго", який оповідає про хор комунальників «Чорнобривці».