f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

СЛАВКО ЧЕРНІЛЕВСЬКИЙ СЯГНУВ ВЕРШИН ПОВНОЛІТТЯ!

06.07.2020

70 літ, що би не говорили, це ДАТА ПОВАЖНА. Повнолітня, словом. Народитись посеред ХХ століття, ще за товаріща Сталіна, піти у школу за Микитки Хрущова, вступити в університет за Ілліча Брежнєва (якому рОстілі-рОстілі грудь под ордєна, та нє вирастілі), вибухнути новим темпераментом за Горбача-Горбачова, потужним вітром історії уплисти на своєму човнику в Українське море, і плисти ним, натхненно вимахуючи своїми веселковими веслами, - аж поки в одне із тих весел не влучила куля, коли СЛАВКО-СТАНІСЛАВ кочегарив на Майдані ("Не міг я не піти на Майдан,- пояснив він мені якось,- там же студенти мої були..."), загоїти рани і почати жити з якимось новим завзяттям - усе це СТАНІСЛАВ ЧЕРНІЛЕВСЬКИЙ.

Хоча - яке там "усе". СЛАВКО - ПОЕТ, і цим усе сказано. Чим би він не займався - фільми знімав ("Просвітлої дороги свічка чорна", про Василя Стуса, а з цим пов"язані дії щодо повернення праху Поета, а також Юрія Литвина і Олекси Тихого, до Києва - це 1989-й, поворотний момент у новітній українській історії), справу дублювання фільмів на телебаченні, на "Студії 1+1" облаштовував; а то ж була ціла тобі революція культурна!), педагогікою (х-хо, заздрю його студентам - бо ж не просто професії учить їх СЛАВКО, а світогляду, умінню творити своє філософське бачення світу) - скрізь і у всьому ЧЕРНІЛЕВСЬКИЙ постає як ПОЕТ, а відтак і глибокий ФІЛОСОФ!

Філософ стихійний. Якось після спільного нашого вечора у Будинку кіно, де СЛАВКО натхненно аналізував фільми Довженка, я попросив його записати усе ним сказане. "Та ні,- була відповідь,- я не зможу те відтворити. То був спонтанний акт...".

Добре, хоч вірші записуються. Тексти двох із них див. нижче (це зі сторінки у ФБ Славка).

Дорогий ювіляре, вітаю тебе - такого молодого, такого мудрого і натхненно-талановитого! Дай, Боже, здоровля, сил і натхнення на многії ще і премногії літа!!

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ, Українська кіноакадемія


https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Ольга САМОЛЕВСЬКА

https://www.facebook.com/olga.samolevska/videos/952175161621721