f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

СЬОГОДНІ, 27 ТРАВНЯ, ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ОКСАНИ МУСІЄНКО

27.05.2020

З Днем народження! Натхнення і щастя жити!!

ОКСАНА СТАНІСЛАВІВНА МУСІЄНКО саме втілення київської культурної спільноти, української інтелігенції. Народилась і виросла у центрі столиці, в родині знаної актриси Наталі Кандиби і кінематографіста Станіслава Вишинського. І хоч отримала філософську освіту (а кінознавчої і ніде було тоді у Києві), життя саме віднесло її в кіно...

Кінознавець, історик кіно, блискучий знавець українського і зарубіжного кіно. Педагог, шинель якої гріє кілька кінознавчих і кінокритичних поколінь. Автор книг, де про кіно і його творців оповідано так, як розказують про своїх родичів і друзів. Продовжувачка жіночої гілки родини Мусієнків, де Наталки і Оксани чергуються (див. фото - Наталка Кандиба на портреті, Оксана Станіславівна, дочка Наталя і онука Оксана; а є ще правнучка...).

Кілька років тому, до ювілею, писав я так:

«Поєднувати педагогічну діяльність з роботою критика і кінознавця непросто. Мусієнко ж вдається… Була у неї книга «Світло далеких зірок» (разом з Наталією Мусієнко та Валентиною Слободян), де про акторів, зарубіжних і українських, було розказано так, як говорять про близьких людей. Грета Гарбо, Марлен Дітріх, Пола Неґрі, Глорія Свенсон, Гері Купер, Кларк Гейбл проступають на полотні книги, немов персонажі з сімейного альбому.

Так, справді — Мусієнко знає про них мало не все. А більш академічний виклад матеріалу в недавній книзі «Новаторські течії у французькому кінематографі» також захоплює власним сюжетом осмислення творчості Трюффо , Клода Шаброля, Алена Рене та інших добрих «приятелів» пані Оксани. І, дійсно, найбільше диво на світі - зоряне небо над головою і людина, яка створила в собі цілу галактику, і яка може керувати нею…» (газета "День").

А ще в останні роки побачили світ книги "Українське кіно: тексти і контекст" (2009) і ""Модернізм & авангард: єдність протилежностей. Кінематограф ХХ століття" (2018). Книги глибокі і щедрі на спостереження... (на фото - обкладинки тих книжок).

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach