f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

«У МЕНЯ ВНУТРИ ВСЕ СОЖЖЕНО» Пам'яті академіка ВАЛЕРІЯ ЛЕГАСОВА.

27.04.2020

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Він добровільно пішов з життя в другу річницю Чорнобильської катастрофи, у 1988-му. Його знайшли повішеним у власній квартирі.

Сьогодні ще раз передивився останні дві серії знаменитого американо-британського телесеріалу «ЧОРНОБИЛЬ» (режисер Бо Юган Ренк). Один із найяскравіших епізодів стрічки - на суді ЛЕГАСОВ говорить правду про справжні причини аварії на ЧАЕС - вони не тільки і не стільки у помилках персоналу станції, скільки в системі, вибудуваній на тотальній лжі.

«КОЖНА НАША БРЕХНЯ ЦЕ БОРГ ПРАВДІ»,- каже Легасов (його роль у фільмі виконав Джаред Гарріс). І ставить питання про ЦІНУ БРЕХНІ. Питання, яке лишається актуальним і нині, вже в Українській державі. Від того, якою буде відповідь на нього, багато в чому залежить доля самої цієї держави.

Генерал-кагебіст у фільмі, опісля суду, каже ЛЕГАСОВУ: Ви ж наш, ви працювали в системі, яку тепер зрадили. То ж тепер вас буде забуто - назавжди… Система карала ще й так: викресленням з життя, погрозою забуття.

Погрозу виконала - не без допомоги, до речі, колег Легасова, нібито вчених, які не раз демонстрували своє презирство до академіка. Так чинили не всі, але таких було багато. Професор МГУ імені Ломоносова Юрій Устинюк сказав, що ЛЕГАСОВА «сломали система и стая, которая ее охраняла». Сам академік говорив: «У меня внутри все сожжено».

Думаю, слід назвати іменем Легасова вулицю в Києві. Якби не він, не Борис Щербина (так само один із чільних персонажів фільму «Чорнобиль»), не було би вже ні Києва, ні нас з вами, киян (загроза вибуху і наступного понищення людності на великій території була надзвичайно висока). Це не тільки їхня заслуга, звісно. Одначе той випадок, коли слід говорити про роль особистості в історії.

На фото: В.Легасов у житті і у фільмі (актор Джаред Гарріс)