f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

БАТЬКО ДОВЖЕНКА ВВАЖАВ, ЩО УКРАЇНА ЗАГИНУЛА НАВІКИ.

09.04.2020

Sergiy Trymbach

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

ПОМИРАЮЧИ У НІМЕЦЬКІЙ ОКУПАЦІЇ, ВІН ДУМАВ, ЩО ЙОГО ДІТИ ЖИТИМУТЬ УСЕ СВОЄ ЖИТТЯ ДЕСЬ ПО ЧУЖИХ КРАЇНАХ. І ПРОКЛИНАВ ЗА ВСЕ ТЕ СТАЛІНА...

Кого проклинати нині?

Батько видатного кінорежисера ДОВЖЕНКО ПЕТРО СЕМЕНОВИЧ, належав до козацького стану (до речі, митець у всіх своїх автобіографіях неодмінно підкреслює, що належить до козацького, тобто непокріпаченого, вільного роду!). Помер у Києві, під час німецької окупації.

З Щоденникових записів Олександра Довженка.

26.11. 1943 Умираючи в Києві од голоду, од голодної водянки нещасний мій батько не вірив у нашу перемогу і в наше повернення. Він вважав, дивлячись на колосальну німецьку силу, що Україна загинула навіки разом з українським народом.

Він не мав надії зустрітися уже зі своїми дітьми, що поневолі кинули його на поталу. Він думав, що ми житимем усе своє життя десь по чужим країнам. Так, в тяжкій безнадійності і помер у великих муках.

ВІН ПРОКЛИНАВ СТАЛІНА ЗА НЕВМІННЯ ПРАВИТИ І ВОЮВАТИ, за те, що мало готував народ до війни і віддав Україну на розорення Гитлеру, нагодувавши перед тим Німеччину і помігши їй підкорити собі Європу.

Його прокльони на голову Сталіна були безупинні і повні страждань і розпачу. Він бачив у ньому одному ніби причину загибелі свого народу, бачив крах своїх старечих надій на добро, крах сподівань на добробут народу після великих понесених жертов і трудів, і, безумовно, вповні вірно відчував, якщо не знав, по-науковому ГНИЛЬ НАШОГО ВИХОВАННЯ І ВСЮ МЕРЗОТУ МОРАЛЬНОЇ НЕПІДГОТОВАНОСТІ ДО ВІЙНИ.

Життя батькове було нещасливе. Він помер восьмидесяти років. Він був неграмотний, красивий, подібний зовнішнє на професора чи академіка, розумний і благородний чоловік. Родись і вирости він не в наших умовах, з нього вийшов би великий чоловік. Прожив він усе своє життя невдоволений, нездійсненний ні в чому, хоч і готовий народженням своїм до всього найвищого й тонкого, що є в житті людства.

P.S. Зверніть увагу на Довженкову фразу: Сталін "віддав Україну на розорення Гитлеру, нагодувавши перед тим Німеччину і помігши їй підкорити собі Європу". Це судження не скільки батька, скільки самого О.Довженка. О.Д. тоді вже, 1943-го, добре знав і розумів те, від чого так відхрещуються нині в Росії: влада СРСР була "в одній зв"язці" з Гітлером, допомігши йому підготуватись до війни і, власне, розв"язавши її... Що було далі - надто відомо. На замітку медведчукам-рабіновичам-шуфричам, які розказують, що з нинішньою Росією треба "по-доброму". Скажений собака, скільки його не укоськуй, рано чи пізно кинеться на тебе і загризе. Тільки ж для холуїв історія не указ...

На фото: П.С.Довженко (це портрет, який знаходиться у хаті Довженків на території музею в Сосниці.