f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ВСУПЕРЕЧ ВСЬОМУ МИКОЛІ РАШЕЄВУ - ВИДАТНОМУ СЦЕНАРИСТУ, РЕЖИСЕРУ І АНТИСКЛЕРОТИКУ - 85!

08.04.2020

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ДОРОГИЙ МИКОЛО ГЕОРГІЙОВИЧУ! ЗДОРОВ"Я, СИЛ І НОВИХ ПЕРЕЖИВАНЬ ДИВА ЖИТТЯ!

До свого дня народження МИКОЛА РАШЕЄВ закінчив книгу мемуарів під назвою «ВНУТРІШНІЙ ЕМІГРАНТ. ЗАПИСКИ СКЛЕРОТИКА". Дуже рекомендую, хоча книжка ще у видавництві, заблокована пандемійними процесами. Читається на одному подихові - справжня література, де невигадані історії набувають якогось особливого шику і шарму.

Творча доля МИКОЛИ РАШЕЄВА складалась всупереч всьому. Чи не кожен його фільм стикався із заборонами і просто глухим опором.

"ВЕРТИКАЛЬ" (сценарист, поставити фільм не дали, це зробили інші режисери; картина відома ще й завдяки пісням Владіміра Висоцького), Потім, в кінці 1960-х, РАШЕЄВ ставить, разом з Олександром Муратовим, фільм «МАЛЕНЬКИЙ ШКІЛЬНИЙ ОРКЕСТР". Як на мене - здорово. Легкий кивок убік Нової французької хвилі, але тільки легкий. Зроблено ніби із самого повітря - але це повітря самого життя. Одначе ж то був 1968-й, радянські танки увійшли в Чехославаччину… На такому тлі фільм у Москві не прийняли: мовляв, отакі патлаті персонажі робили погоду і «бесчінствовалі» у Празі, такі й нам тут усьо поламають. Фільм веліли відкласти куди подалі, просто забути… Він узагалі вважався втраченим, тільки недавно кінознавець Євген Марголіт віднайшов його в одному з московських архівів.

Далі й трапився «БУМБАРАШ", який зробив Рашеєва знаменитим, улюбленцем як масового глядача, так і рафінованих кіноестетів. Одначе ж не в українських культначальників. Запускаючи новий фільм Рашеєва, його неодмінно попереджали: тільки без Бумбарашів!

На цій би хвилі успіху й триматись, але ж ні - режисер утрапив в нову халепу. Фільм «ЗАЯЧИЙ ЗАПОВІДНИК" оповідав про компанію веселих і доволі винахідливих шахраїв, які у сьогоднішньому житті стали топовими персонажами реального життя (з державним включно). Тоді ж фільм кваліфікували як злісний «покльоп» на ні в чому не винну радянську дійсність. І поклали картину на так звану «полицю» - здавалось, що назавжди, хоча в роки Перебудови фільм усе ж вийшов у прокат.

"ТЕАТР НЕВІДОМОГО АКТОРА" за Юрієм Смоличем... Почали працювати, аж тут в Україні змінилась влада і постановку картини заборонили. За кілька років - дозволили, фільм відбувся. Це справді фільм РАШЕЄВА - його стилістика, його світ, де є весела театральність, де є схибленість часу, ланцюг якого порвався і вже, здається, не підлягає ремонту. Та ж ні, талант, талант лікує все! То ж бродячий театр виступає в ролі такої собі метафори зцілення… А в фіналі - у фіналі ми бачимо як ці актори ставлять суперсерйозну річ, античну «Антигону», в паровозному депо, серед заліза й диму («Псалом залізу» Павла Тичини пригадався, де переляк і пафос сплетено у той самий ланцюг).

Далі були «КОРОЛІ І КАПУСТА" (так само відкривали-закривали), «ЯБЛУКО НА ДОЛОНІ", «РОЗСМІШІТЬ КЛОУНА", «ЛЮБОВ ДО БЛИЖНЬОГО". І - «ОБЕРІГ», за повістю Володимира Дрозда» «Самотній вовк». Режисер пригадує, що коли на студії оголошували річний темплан і проказали «Самотній вовк Микола Рашеєв» у залі почулися смішки. Бо ж так воно і є в ньому справді є щось затаєно «емігрантське» (тому й виніс у титл своєї книни от се "ВНУТРІШНІЙ ЕМІГРАНТ", щось таке, що погано контачить з навколишнім світом).

А кіно вийшло - про містику перетворень, про те, що зміни життя незрідка змушують людей мінятись відповідно: мовляв, час підлий, то і я буду. В книзі РАШЕЄВА є надсумна констатція: «на пальцях однієї руки можу перерахувати людей, які залишились самими собою».

Потому було кілька проектів - серед них «ЗАКОХАНИЙ ЧОРТ» (мюзикл!) за повістю Олекси Стороженка. Шандор Калаш і музику вже написав, і Богдан Ступка вже готувався зіграти головну роль… І все розсипалось - не до кіна було тоді, у 1990-ті, що виглядає нині катастрофічною установкою суспільства і держави.

(це фрагменти тексту, опублікованого сьогодні у газеті "ДЕНЬ" -

Театр відомого кіномайстра

https://day.kyiv.ua/uk/article/kultura/teatr-vidomogo-kinomaystra?fbclid=IwAR2aq9aibQME_fjrxHPk_yDT9gpCSWtgRXhpCsmHruR4sdkyLCED8-V4cJ8

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ,Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach