f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Володимир ВОЙТЕНКО про культурний бюджет

02.04.2020

У ДЕРЖКІНО ЗАБЕРУТЬ 300 млн грн держпідтримки, у НСТУ - 478 млн грн - Євгенія Кравчук

«Детектор медіа»

Український інститут книги отримає лише 22 млн грн з держбюджету, втративши 129 млн грн.

Про це повідомила у Facebook заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Вибороли на державну підтримку кінематографії 450 млн грн (-303,3 млн грн). Нам вдалося максимально, наскільки це можливо, зберегти фінансову підтримку національних театрів у розмірі 1,265 млрд грн (зменшилася на 120 млн грн). Загалом це досить велика сумма. Однак забезпечення діяльності Українського інституту книги практично повністю втрачено. Залишилося всього 22,16 млн грн (-129,5 млн грн)», - зазначила вона.

За словами Євгенії Кравчук, гострою залишається проблема життєздатності Українського культурного фонду і Суспільного. «Український культурний фонд отримав всього 150,86 млн грн (-546,57 млн грн). Він через свої грантові програми забезпечував діяльність цілої низки проектів, які презентували нашу культуру як всередині країни, так і на міжнародних майданчиках. Практично це лише бюджет утримання. У Національної суспільної телерадіокомпанії України забирають 478,31 млн грн. Таким чином вже немає коштів на погашення боргів НСТУ перед "Євроньюз", а отже рахунки будуть заблоковані», - зазначила вона.

Пані Євгенія додала, що за умови погашення боргу до Кабміну повернулися б 15 млн євро - гарантійні кошти уряду, які «Євроньюз» заблокував 3 роки тому у Швейцарії. Раніше голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомляв, що Держкіно після перегляду видатків держбюджету отримає 500 млн грн, а УКФ - 400 млн.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. Зокрема, можуть урізати на 750 млн грн фінансування діяльності Державного агентства з питань кіно, на яку в держбюджеті на 2020 рік було передбачено 775,6 млн грн (у тому числі 758,3 млн грн – на державну підтримку кіно).

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Члени комітету готові напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери.

Державні культурні інституції закликали уряд проаналізувати ризики від скорочення фінансування культури й кіно та зберегти фінансування проєктів Українського культурного фонду, Українського інституту книги та Держкіно.

Представники 11 кінематографічних асоціацій та інституцій закликали прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля не зменшувати видатків держбюджету на галузь кіноіндустрії та не знищувати українське кіно. Незалежна медійна рада закликала владу не допустити культурного дефолту.

Голова Комітету гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко («Слуга народу») ініціював публічне звернення представників креативних індустрій до уряду та президента України із закликом не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

На думку Ткаченка, скорочення цих видатків могло призвести до ліквідації Держкіно, Українського культурного фонду, Інституту книги, а також припинення діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

Голова Держкіно Марина Кудерчук вважає, що під час пандемії пріоритетним є фінансування медичної, а не культурної сфери. Згодом вона заявила, що намагається зберегти більше половини бюджету Держкіно.

Володимир Войтенко

НСКУ, Голова правління Української кіноакадемії

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3133078906726365&id=100000728605971