f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

16 січня в Будинку кіно відбувся вечір пам'яті українського режисера та сценариста Володимира Денисенка - до дня його 90-річчя.

17.01.2020

Серед виступаючих - син Володимира Денисенка та актриси Наталії Наум кінорежисер Олександр Денисенко, кінокритик Сергій Тримбач, кінорежисер Роман Балаян, актор Микола Олійник, режисер та поет Станіслав Чернілевський, академік Георгій Філіпчук.

Вдячні за ретроспективний кінопоказ репресованого фільму Володимира Денисенка "Совість", який було відновлено у 1989 році Олександром Денисенком та Романом Балаяном.

Фільм - справжнє мистецьке явище в українському кінематографі!

Фільм "Совість" 1968 р. виробництва - єдиний фільм режисера Володимира Денисенка, який він зняв без нагляду КДБ і "опіки" компартії. Саме тому в нього і вийшов чистий фільм про совість людини в важких обставинах окупації фашистами України в ІІ-й світовій війні.

Коли Денисенко знімав фільм, то казав акторам грати так, ніби янголи Господні постійно у них за плечима і слухать їхні думки і наміри, чекають на рішення, які їхні персонажі приймають у фільмі.

"Совість" - перша і остання українська картина, в якій усі українці, навіть поліцаї, що прислужували фашистам - герої, бо всі вони не здали народних месників, що поквиталися німцям за вбивсто своїх земляків, і за це розплатилися своїм життям, всі, як один. Справжні українці ніколи не здають своїх!!!

Після перегляду глядачі питали, коли можна подивитися інші фільми Володимира Денисенка.

Усім охочим подивитися фільм"Совість" радимо знайти його на сторінці Денисія. Світи Володимира Денисенка.

Наприкінці творчого вечора учасники та глядачі взяли участь у флешмобі #Тарас_Повернення / #Підтримуємо_Українське_Кіно на підтримку виходу нового художнього фільму про Тараса Шевченка режисера та автора сценарію Олександра Денисенка на широкий екран. На жаль, мусимо визнати, що все високе в мистецтві виборює собі право на життя. Але історія надає нам безліч прикладів, що саме мистецьке залишається золотими сторінками в історії національної та світової культури. Чекаємо національної прем'єри Тарас. Повернення. Фільм Олександра Денисенка, гідної нашого Пророка та майстерності режисера з культурної еліти України!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach?

Олеся Кривошипа

https://www.facebook.com/alessia.kryvopysha?