f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КІНЕМАТОГРАФІСТІВ УКРАЇНИ ВИСУНУЛА ТВОРЦІВ ФІЛЬМУ "ЧОРНОБИЛЬ" НА ЗДОБУТТЯ ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ

13.11.2019

НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КІНЕМАТОГРАФІСТІВ УКРАЇНИ ВИСУНУЛА ТВОРЦІВ ФІЛЬМУ "ЧОРНОБИЛЬ" НА ЗДОБУТТЯ ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ (Великобританія, США, вир-во Home Box Office, Sky Television)

Так, саме той мінісеріал, який став цьогорічною світовою сенсацією і повернув нас, українців, до проблем, які досі лишаються проблемами (даруйте за тавтологію)

На здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка висунуто творців фільму: Крейг Мейзен (автор сценарію), Йохан Ренк (режисер-постановник), Якоб Іре (оператор-постановник), Люк Холл (художник-постановник), Джаред Харріс (виконавець головної ролі).

Із моєї статті "Чорнобильська шинель" (ж. "Кіно. Театр" 2019, № 3):

«Ми,- заявив сценарист Мейзен,- хотіли показати, що все це відбувається в Україні, яка натерпілась вторгнень із Заходу, геноциду зі Сходу і, якщо виключити останню війну в Донбасі і окупацію Криму, Чорнобиль був останнім злочином СРСР проти України». Сказано прямо й одверто, і власне, фільм саме про це: тогочасна держава, СРСР, остаточно випрозорила свою сутність, свою небезпечність для подальшого існування України і українців. Процес усвідомлення цього і стартував у квітні 1986-го, багато в чому такому усвідомленню сприяли фільми українських кінематографістів, зняті в Чорнобилі і про Чорнобиль. Скінчилось постанням нової Української держави, яка б, здавалось, мусила той досвід «загнати» в усі пори загальнонаціональної й особистісної пам»яті. Одначе ж ми знаємо, ми бачимо – нічого подібного не трапилось, значною мірою ми продовжуємо жити не просто серед уламків СРСР, а й серед людей, які прагнуть з тих уламків знову склеїти нову клітку, хай навіть і «правильно» розфарбовану. Можливо ключові для розуміння фільму епізоди, пов»язані з подвигом трьох працівників АЕС,- ризикуючи життям, вони відкрили доступ до величезних резервуарів води, що знаходились під четвертим енергоблоком. На той момент близько двохсот тон ядерного матеріалу із зруйнованого реактора могли дістатись води – і тоді б утворився вибух й відтак вибухова хвиля, яка знищила б всю Україну, Білорусію, Польщу, Прибалтику, кілька областей Росії… Такою була ситуація, такими були смертельні ризики".

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach?