f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Преміальний секретаріат

13.02.2019

В останні дні січня секретаріат НСКУ присвятив свою нараду визначенню кращих творчих виробників української кінематографії за для нагородження їх преміями від державних, муніципальних та громадських організацій.

Рейтингова комісія НСКУ під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Борденюка представила результат колективного міркування з цього приводу. Як результат, талант одного з фундаторів національного кінооператорського мистецтва, ветерана української кінематографії Лисецького Сергія Опанасовича знову осяяв простори екранних мистецтв.Рейтингова комісія НСКУ рекомендувала Мистецькій премії "КИЇВ" імені Івана Миколайчука Київської міської державної адміністрації оцінити творчий внесок С.О.Лисецького серед номінантів в галузі кінематографії.

Під час обговорення спільчани не відмовили собі в інших рекомендаціях, що значно пожвавило процес обрання майбутніх призерів преміальних змагань.

Презентація обранців вимагає певного порядку, тому звертаємо увагу на фільмовиробничу молодь. За рішенням секретаріату НСКУ – другої сходинки процесу – право бути нагородженими премією Київського міського голови за особливі досягнення молоді у розбудові столиці України – міста -героя Києва отримали:

1.Рощина Марина – режисер, призер Канадського міжнародного фестивалю документальних фільмів, переможниця Національного конкурсу ОМКФ -2018

2.Красненко Олексій – сценарист New York Film Academy, Filmfare Short Film Awards, BIFA Award for Best British Short Film, ТЕТ, ТРК Україна, Перший Національний, студент КНУКіМ

3.Ноябрьова Антоніна – режисер, переможниця Національного конкурсу ОМКФ -2018

4.Задніпряна Вікторія – оператор, переможниця Міжнародного кінофестивалю КІНОКІМЕРІЯ - 2018

Піднімаємось на одну з вершин українського кіно – до приза Української кіноакадемії «Золота дзига» у номінації «За внесок у розвиток українського кінематографу». Одноголосно під оплески кандидатура заслуженого діяча мистецтв України Гармаша Юрія Тимофійовича пройшла без зайвих витрат часу.

Серед десятків кінофільмів вітчизняного виробництва кожного року треба визначатись і з претендентами на участь у всесвітніх кінофорумах. Для цього на теренах нашої країни створений вже багаторічний Український оскарівський комітет, у складі якого плідно і авторитетно працює секретар правління НСКУ Олександр Шпилюк. За умови Українського оскарівського комітету перед секретаріатом НСКУ постало завдання висунути три кандидатури для роботи в конкурсній комісії з обрання секретаря Українського оскарівського комітету. На цей час до нового обрання Олександр Семенович Шпилюк є головою Українського оскарівського комітету, що гарантувало безпомилковою процедурою прийти до остаточного висновку:

1.Янчук О.С. – режисер – постановник, голова Національної спілки кінематографістів України, генеральний директор Національної кіностудії ім.Олександра Довженка, народний артист України

2.Тримбач С.В.- кінознавець, перший заступник голови НСКУ, заступник голови Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка

3.Шпилюк О.С. – кінокритик, директор програм Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК», діяч EFA, FIPRESCI

Таким чином Національна спілка кінематографістів Україна на початку 2019 року долучилась до виконання конкретних статутних зобов`язень у почесних відзнаках спільноти майстрів екранних мистецтв  та у подальшому розвитку ділових відносин з провідними українськими організаціями в сфері культурних та креативних індустрій.

 

Віктор Бажай,

Комісія НСКУ з інформаційної політики