f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

БЕРЛІНСЬКИЙ КІНОФЕСТ НА СТАРТІ! З УКРАЇНСЬКИМ ПРАПОРОМ...

07.02.2019

СЬОГОДНІ, 7 ЛЮТОГО, у фестивальному Berlinale Palast відкривається 69-й за ліком міжнародний кінофестиваль. З якого, по суті справи, й починається світовий фестивальний кіносезон.

На відкритті фестивалю покажуть фільм данійської режисерки Лоне Шерфіг «Доброта незнайомих» (спільне виробництво одразу 7-х країн). Шерфіг входила до знаменитої групи «Догма-95», її фільм «Італійська для початківців» (2000) здобув у Берліні «Срібного ведмедя» і зробив її автора доволі відомою. Звідтоді вона більше знімає англійською і менше зосереджується на данійських проблемах. От і герої нової стрічки – мешканці Нью-Йорка, їх четверо і всі вони мають серйозні житейські проблеми. Боротися з ними краще спільно, хоча як ту спільноту об»єднати – тут так само чимало проблем.

Прапор України майорітиме побіля Berlinale Palast. У великому конкурсі історичний трилер «ГАРЕТ ДЖОНС» польської режисерки АГНЕШКИ ГОЛАНД, спільне виробництво Польщі, Великої Британії та України, яку представляє компанія «Кінороб» (в її активі фільми «Незламна» і «Сторожова застава»). 70-річна Голанд – один із найвідоміших майстрів польського кіно. Два роки тому у Берліні, так само у конкурсі, була її стрічка «Слід звіра / Pokot», який дістав схвальні відгуки преси.
З особливим інтересом дивитимусь нову роботу Агнешки, оскільки 10 літ тому мені пощастило брати участь (як одного із сценаристів) в роботі над неігровою стрічкою «Живі» Сергія Буковського. Одним із героїв картини і був Гарет Джонс, валлійський журналіст, який у 1930-ті приїздив до СРСР і України, намагаючись донести до правлячих кіл Заходу правду про український Голодомор. І зіткнувся з майже цілковитою байдужістю – не в останню чергу вони пояснюються ефективною роботою радянської ідеологічної машини (як і нині, до речі, тільки вже російської). Зрештою, Гарет загинув у монгольських степах – швидше за все при активній «помочі» радянських спецслужб. 
У головній ролі 33-річний британський актор Джемс Нортон. Серед інших його робіт – роль Андрєя Болконського у недавньому британському серіалі «Війна і мир», за романом Льва Толстого.

Сергій Тримбач