f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

РУСТАМУ ІБРАГІМБЕКОВУ - 80

05.02.2019

З ЮВІЛЕЄМ! МНОГИХ І ПРЕМНОГИХ ЩЕ ЛІТ ВАМ, РУСТАМЕ, СИЛ, ЗДОРОВ"Я, НАТХНЕННЯ І РАДОЩІВ ЖИТТЯ, ЯКЕ ВИ ТАК ЛЮБИТЕ!

Драматург театру і кіно, письменник, режисер, громадський діяч... Той випадок, коли масштаб особистості сприймаєш одразу і назавжди. ІБРАГІМБЕКОВ справді великий, він нікуди - таке враження із моїх небагатьох, на жаль, спостережень - не поспішає, сидить за столом фундаментально, гумор його м"який, не іскрометний, але глибокий і якийсь ніжний. А ще відчуття, що він тебе, саме тебе слухає і готовий слухати довго, уважно-усміхнено.

РУСТАМУ - 80, а одному з його перших фільмів, суперзнаменитому "БЕЛОЕ СОЛНЦЕ ПУСТЫНИ" Владимира Мотыля - 50. Тридцятилітній сценарист (другим сценаристом був В.Єжов) одразу став знаменитим.

Такою кількістю успішних фільмів навряд чи може похвалитися хтось із радянських і пострадянських сценаристів. На що звертаєш увагу - РУСТАМ працює з одним і тим же режисером на кількох фільмах, у нього кілька таких тандемів. З Расімом Оджаговим - "ДОПРОС", "ПЕРЕД ЗАКРЫТОЙ ДВЕРЬЮ", "ДРУГАЯ ЖИЗНЬ". З Нікітой Михалковим - "Урга.Территория любви" та "Утомленные солнцем" (обидва знімав український оператор Вілен Калюта, остання картина, як відомо, отримала "Оскара"), ""СИБИРСКИЙ ЦИРЮЛЬНИК" та "УТОМЛЕННЫЕ СОЛНЦЕМ-2".

Ну, а з нашим РОМАНОМ БАЛАЯНОМ 4 фільми. Це "ХРАНИ МЕНЯ, МОЙ ТАЛИСМАН", "ФІЛЕР", "НІЧ СВІТЛА" "РАЙСЬКІ ПТАХИ" - понад 30 літ творчого співробітництва і дружби.

А ще ж п"єси в театрі. А ще кілька режисерських робіт - найуспішніші "Телефон доверия" і "Семья".

Упродовж практично усіх пострадянських літ РУСТАМ ІБРАГІМБЕКОВ об"єднував кінематографістів колишнього СРСР як голова Конфедерації країн СНД і Балтії. Востаннє РУСТАМ був у Києві 2012 року, коли в нашому Будинку кіно проводили (зусиллями Конфедерації і нашої Спілки) міжнародну кінематографічну школу, куди зібрали молодих людей з багатьох пострадянських держав.

Окрема сторінка - діяльність ІБРАГІМБЕКОВА як митця, громадянина і політика в його рідному Баку і Азербайджані загалом.

Велика людина, великий митець і громадянин, політик. Літа не беруть його, і хай вони відстануть: нічого у них все одно не вийде.

Автор привітання Сергій Тримбач.